Toimintamme
Yhdistys järjestää aktiivisesti retkiä ja muita tapahtumia. Ne on pääsääntöisesti tarkoitettu kaikkien perhehoitomuotojen perhehoitoperheille. Lähtökohtana on se, että retket ja tapahtumat ovat perhehoitoperheille joko kokonaan kustannuksettomia tai kustannukset ovat perhehoitoperheille hyvin vähäisiä. Perinteisesti retkiä ja muita tapahtumia on järjestetty 4:stä 6: teen vuosittain, joista yksi on ollut yhdistyksen pikkujoulutapahtuma jonka yhteydessä, järjestetään myös yhdistyksen syyskokous. Hallitus tarkentaa tapahtumasuunnittelua alkuvuoden aikana.
Yhdistyksen jäsenilleen järjestämän toiminnan kulmakiviä ovat erilaiset vertaistuelliset toiminnat. Tällä hetkellä yhdistyksen vetämiä vertaistukiryhmiä toimii Oulussa kaksi. Niistä toinen on suunnattu lastensuojelun, ja toinen ikäihmisten perhehoitajille.
Yhdistyksen säännöt
Pohjois-Pohjanmaan Perhehoitajat ry säännöt
1. YHDISTYKSEN NIMI JA KOTIPAIKKA
Yhdistyksen nimi on Pohjois-Pohjanmaan Perhehoitajat ry, kotipaikka Oulun kaupunki ja toimialue Pohjois-Pohjanmaan maakunta. Yhdistys on Perhehoitoliitto ry:n jäsenjärjestö, ja se noudattaa toiminnassaan Perhehoitoliitto ry:n sääntöjä ja toimintatapoja.
2. TARKOITUS JA TOIMINTA
Yhdistyksen toiminta on poliittisesti sitoutumatonta. Yhdistys toimii tasavertaisesti ja kunnioittavasti rotuun, uskontoon tai sukupuoleen katsomatta.
Yhdistyksen tarkoituksena on:
– edistää perhehoitajien ja muiden sijaishuoltajien sekä perhe- ja muuhun sijaishoitoon sijoitettujen lasten ja nuorten asemaa
– tehdä viranomaisyhteistyötä ja vaikuttaa poliittisiin- ja muihin päätöksentekijöihin
– tukea jäseniään perhehoitajan työssä sekä puolustaa heidän oikeuksiaan
Tarkoituksensa toteuttamiseksi:
– järjestää neuvottelu-, koulutus- ja virkistystoimintaa
– informoi jäsenistöään lakimuutoksista ja niiden vaikutuksesta heidän työhönsä
– osallistuu pyydettäessä asiantuntijana perhehoitajien Pride- ja muihin koulutuksiin
– toimittaa ja kustantaa alaa koskevaa tiedotusmateriaalia
– tekee yhteistyötä kaikkien sosiaalihuollon ja omaishoidon sijoituksia tekevien tahojen kanssa
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi:
– harjoittaa tarkoitukseensa liittyvää julkaisu- ja tiedotustoimintaa
– järjestää konsertteja, näyttelyitä, iltamia, naamiaisia, myyjäisiä yms.
– ottaa vastaan lahjoituksia, jälkisäädöksiä, omistaa ja hallita kiinteää omaisuutta sekä perustaa rahastoja
3. JÄSENET
Jäsen: Jäseneksi voi hakea perhehoitaja, joilla on hoidossa kunnan, kuntayhtymän tai muun vastaavan tahon kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti lapsia, vanhuksia, kehitysvammaisia tai muita heihin verrattavia henkilöitä. Jäseneksi voi hakea myös henkilö, joka ovat aiemmin toimineet vastaavissa tehtävissä, tai joka on käyneet perhehoitajan ennakkovalmennuksen eikä sijoitusta ole vielä toteutettu. Yhdistyksen jäsenillä on yhdistyksen kokouksessa läsnäolo-, puhe-, esitys ja äänioikeus.
Kumppanuusjäsen: Yhdistyksen kumppanuusjäseneksi voivat hakea ammatillisessa perhekodissa tai muussa vastaavassa laitoksessa työskentelevät henkilöt. Kumppanuusjäsenen velvollisuudet ja oikeuden ovat samat kuin yhdistyksen jäsenillä.
Nuorisojäsen: Yhdistyksen nuorisojäseneksi hakemisen edellytyksiä ovat 13-18 vuoden ikä sekä yhdistyksen varsinaisen jäsenen tai kumppanuusjäsenen jäsenyysehdot täyttävän henkilön perheessä asuminen sijoitus laitokseen, jonka henkilökunta täyttää yhdistyksen kumppanuusjäsenyydelle asetetut jäsenehdot. Hallitus hyväksyy nuorisojäsenet. Nuorisojäsenellä on yhdistyksen kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeus.
Kannatusjäsen: Yhdistyksen kannatusjäseneksi voi hakea sellainen yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, jotka haluavat tukea yhdistyksen toimintaa. Kannatusjäsenillä on yhdistyksen kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.
Vapaajäsen: Yhdistyksen vapaajäsenenä voi jatkaa yhdistyksen jäsenenä toiminut perhehoitaja, jonka toimeksiantosuhde on päättynyt. Vapaajäsenyys alkaa toimeksiantosopimussuhteen päättymistä seuraavan vuoden alussa jäsenen tätä yhdistyksen hallitukselta erikseen pyytäessä. Vapaajäsenillä on yhdistyksen kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.
Kunniajäsen: Yhdistyksen kunniajäseneksi voidaan yhdistyksen hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa. Kunniajäsenellä on yhdistyksen kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.
Eri jäsentyyppeihin hakevan henkilön tulee hyväksyä yhdistyksen toimintaperiaatteet ja säännöt. Hallitus hyväksyy jokaisen jäsenen liittymisen erikseen. Jäseneksi liittämisen edellytyksenä on yhdistyksen kokouksen kullekin jäsen tyypille vuosittain määritellyn jäsenmaksun maksaminen. Kunnia-, vapaa- ja nuorisojäseneltä ei peritä jäsenmaksua. Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.
4. JÄSENEN EROAMINEN JA EROTTAMINEN
Jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan.
Yhdistyksen hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai on muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitteet, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.
Asian päättää yhdistyksen hallitus, mutta erotetulla on oikeus vedota asiassa yhdistyksen kokoukseen. Vetoomus on osoitettava yhdistyksen hallitukselle tiedoksisaannista 14 päivän sisällä. Tiedoksisaanti katsotaan tapahtuneen 7 päivän kuluessa postituksesta.
5. TOIMIELIMET
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, jonka muodostavat yhdistyksen syyskokouksessa valitut puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja sekä kaksi – kuusi (2-6) jäsentä. Yhdistyksen syyskokous päättää hallituksen koosta.
Hallituksen toimikausi on kaksi kalenterivuotta. Hallituksen puheenjohtaja, vapapuheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja ja jäsenet voivat toimia tehtävässään yhtäjaksoisesti enintään kolme kautta. Tämän jälkeen henkilö voidaan valita hallitukseen johonkin toiseen tehtävään.
Hallitus valitsee keskuudestaan tai ulkopuoleltaan muut tarvittavat toimihenkilöt.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessa varapuheenjohtajan kutsusta. Hallitus ja on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
6. HALLITUKSEN TEHTÄVÄT
Hallituksen tehtävänä on:
- toteuttaa yhdistyksen kokousten päättämät asiat,
- valmistella kokouksissa esille tulevat tärkeimmät asiat ja hoitaa yhdistyksen juoksevat asiat,
- hoitaa yhdistyksen varoja ja muuta omaisuutta yhdistyksen tarkoitusperien kannalta edullisimmalla tavalla,
- toimia kantajana ja vastaajana yhdistyksen puolesta,
- huolehtia sihteerin ja rahastonhoitajan vaihtuessa hoidossaan olleen omaisuuden tarkastuksesta,
- valita ja erottaa yhdistyksen toimihenkilöt sihteeriä ja rahastonhoitajaa lukuun ottamatta, päättää heidän palvelussuhteensa ehdoista sekä valvoa heidän toimintaansa,
- laatia ja valmistella yhdistyksen kokousten esityslista sekä
- suorittaa muut hallitukselle annetut tehtävät
Hallitus on toiminnastaan vastuunalainen yhdistyksen kokoukselle.
7. YHDISTYKSEN NIMEN KIRJOITTAMINEN
Yhdistyksen nimen kirjoittavat joko hallituksen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja yhdessä tai jompikumpi yhdessä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa.
8. YHDISTYKSEN TILIKAUSI JA TILINTARKASTUS
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja yhdistyksen hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajalle viimeistään kolme viikkoa ennen yhdistyksenkokousta. Toiminnantarkastajan tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen yhdistyksenkokousta hallitukselle.
9. YHDISTYKSEN KOKOUKSET
Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta. Yhdistyksen kevätkokous pidetään helmi huhtikuussa ja syyskokous syys-marraskuussa hallituksen määräämänä päivänä. Yhdistyksen ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään 1/10 yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä määrätyn asian käsittelemiseksi kirjallisesti yhdistyksen hallitukselta pyytää. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden (30) kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty kirjallisesti hallituksen puheenjohtajalle tai varapuheenjohtajalle.
Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä yksi ääni. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
10. YHDISTYKSEN KOKOUSTEN KOOLLEKUTSUMINEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUS
Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään neljätoista (14) vuorokautta ennen kokousta jäsenelle postitetulla jäsenen ilmoittamaan postiosoitteeseen lähetetyllä kirjeellä tai jäsenen ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen toimitetulla sähköpostilla tai jäsenen ilmoittamaan matkapuhelimeen toimitetulla tekstiviestillä tai sanomalehti Kalevan ilmoituksella. Kokous on päätösvaltainen, kun se on lain edellyttämällä tavalla koolle kutsuttu.
11. YHDISTYKSEN KOKOUKSISSA KÄSITELTÄVÄT ASIAT
Yhdistyksen kevätkokouksen tehtävänä on:
- käsitellä edellisen tilikauden tilinpäätös, tilintarkastajan tilintarkastuskertomus ja hallituksen toimintakertomus edelliseltä kalenterivuodelta
- päättää tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille
- käsitellä muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Yhdistyksen syyskokouksen tehtävänä on:
- hyväksyä toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä jäsenmaksun suuruus seuraavalle kalenterivuodelle
- päättää, joka toinen vuosi hallituksen jäsenten lukumäärästä seuraavalle toimikaudelle
- valita joka toinen vuosi hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri ja taloudenhoitaja sekä muut varsinaiset jäsenet
- päättää jäsenmaksun määrä
- valita toiminnantarkastaja ja hänelle henkilökohtainen varatoiminnantarkastaja
- käsitellä muut kokouskutsussa mainitut asiat.
- Mikäli jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.