Toimintamme
Tapahtumista tiedotamme tarkemmin jäsentiedotteena sähköpostitse ja Suomen Perhehoitajat ry:n jäsenten Facebook-sivustolla.
Tulevat tapahtumat
Vuoden 2024 tapahtumat ja koulutukset
- Leiri: Lusikkaniemi 2.8-4.8
- Tapahtuma: Tykkimäki, alustavasti la 17.8.2024
- Tapahtuma: Pikkujoulut Holiday Club Saimaa joulukuu 2024
- Koulutus: Perhehoitajan oikeudet ja velvollisuudet koulutus pikkujoulun yhteydessä
Menneet tapahtumat
Vuoden 2024 menneet tapahtumat
- PeVe-perhehoitajan verotus -ohjelman/työkalun esittely ja koulutus -Mika Haapaniemi ti 13.2.2024 klo17.30, Teams-yhteys
- Koulutus: Toimeksiantosopimuksen luonne ja sopimuksen tekeminen etäkoulutuksena 16.5. klo 18-19.30, kouluttajana Minna Ahokas
Toimintasuunnitelma 2024
Yleistä
Toiminnan pääpaino kohdistuu yhdistyksen toimintaan ja sen kehittämiseen yhdistyksen sääntöjen mukaisesti.
Tarkoituksemme on toimia toimeksiantosuhteisten perhehoitajien etujärjestönä ja edunvalvojana, edistää laadukkaan perhehoidon toteutumista korostaen oikeusperustaisuutta ja perhehoidon tuen toteutumista sekä edistää jäsenistön koulutus- ja virkistys- ja vertaistoimintaa.
Jäsenistö
Yhdistyksen varsinaisiksi jäseniksi voivat liittyä kaikki sellaiset hallituksen hyväksymät yksityiset henkilöt, jotka toimivat, ovat toimineet tai aikovat toimia perhehoitajina ja hyväksyvät näiden sääntöjen mukaisen yhdistyksen toiminnan ja tarkoituksen.
Yhdistyksen henkilökannatusjäseniksi voivat liittyä yksityiset henkilöt ja yhteisökannatusjäseniksi oikeuskelpoiset yhteisöt, jotka haluavat tukea yhdistyksen toimintaa.
Kokoukset
Yhdistyksen vuosikokous pidetään 26.3.2023 etäyhteydellä. Ylimääräisestä yhdistyksen kokouksesta päättää hallitus tai jäsenistö, mikäli yksi kymmenesosa jäsenistöstä sitä kirjallisesti hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten pyytää.
Hallitus kokoontuu sopiminaan ajankohtina, kuitenkin vähintään neljä kertaa vuodessa.
Perhehoitoliitto ry:n liittokokoukseen osallistuu yhdistyksen nimeämä tai nimeämät liittokokousedustajat.
Toimikunnat
Koulutustoimikunta
Koulutustoimikunta järjestää kuluvan vuoden 2024 aikana vähintään seuraavat koulutukset:
Perhehoitajan verotus (etäkoulutus)
Toimeksiantosopimuksen luonne ja sopimuksen tekeminen (etäkoulutus)
Perhehoitajan asema ja oikeudet (toteutetaan lähikoulutuksena)
Näiden lisäksi yhdestä kahteen teemakoulutusta myöhemmin tarkentuvin sisällöin.
Omien koulutuksiemme lisäksi jäsenistöä pyritään tiedottamaan myös muiden tahojen järjestämistä koulutuksista.
Edunvalvonta ja yhteiskuntasuhteiden toimikunta
Jäsenistön edunvalvontaa toteutetaan yksittäiselle jäsenelle annettavana neuvontana ja ohjauksena edunvalvontatoimikunnan koordinoimana. Vuosittain vastaanotamme noin sata yhteydenottoa perhehoitajilta tai perhehoidon työntekijöiltä. Yhteydenottojen määriä, alueita ja syitä seurataan sekä niiden ja vertaistoiminnassa esiin nousseiden haasteiden pohjalta toimintaa kehitetään.
Olemme myös suoraan yhteydessä hyvinvointialueiden työntekijöihin tilanteissa, joissa suurempi joukko perhehoitajia kohtaa erityisen esimerkiksi toimintatapaan liittyvän haasteen ja pyrimme ratkaisemaan tilannetta yhteistyössä.
Osallistumme kaikkien perhehoidon muotojen osalta hyvinvointialueiden yhteiskehittämisryhmiin. Tarjoudumme aktiivisesti mukaan perhehoidon kehittämiseen. Tällä tavalla varmistamme perhehoitajien näkökulman olevan mukana kehittämistyössä.
Vaikuttamistyötä perhehoidon toimintaedellytysten varmistamiseksi tehdään niin hyvinvointialueisiin kuin valtakunnallisiinkin viranomaisiin ja poliittisiin päättäjiin erillisen vaikuttamistyön suunnitelman mukaisesti. Pyrimme toimimaan kaikkien jäsentemme eduksi, joten hyvinvointialueet rajautuvat niihin, joiden kanssa jäsenistömme on toimeksiantosopimussuhteessa. Teemme vaikuttamisyhteistyötä myös yhteistyössä muiden perhehoitoyhdistysten kanssa. Käytännössä otamme yhteyttä kaikkien toimintaamme kuuluvien hyvinvointialueiden perhehoidon johtaviin viranomaisiin sekä käytännön työntekijöihin. Samaan aikaan teemme poliittista vaikuttamistyötä olemalla yhteydessä hyvinvointialueiden valtuustoryhmien puheenjohtajiin.
Valtakunnallista vaikuttamistyötä tehdään yhteistyössä Perhehoitoliiton kanssa.
Vertaistuentoimikunta
Toimikunta koordinoi ja järjestää vertaistuelliset tapahtumat oman budjettinsa raameissa sekä tapaamisina että etäyhteyksien avulla. Tavoitteena on lisätä toimivien seitsemän ryhmän, joissa mukana kaikkien perhehoidon muotojen perhehoitajia, lisäksi ikäihmisten ja vammaisten henkilöiden perhehoitajille omia ryhmiä sekä käynnistää mielenterveyskuntoutujien perhehoitajien vertaisryhmätoimintaa.
Toimikunta koordinoi myös vertaisryhmäohjaaja -koulutuksiin osallistumista ja tukee ryhmiä ohjaavia vapaaehtoisia.
Nuorisotyöntoimikunta
Koordinoi ja järjestää nuorille toimintaa ja mahdollisuuden vertaistukeen sekä osallistaa nuoria perhehoidon kehittämiseen.
Nuorisotoimintaan pyritään rakentamaan yhteistyötä hyvinvointialueiden kanssa.
Tapahtumatoimikunta
Toimikunta koordinoi ja järjestää koko jäsenistölle vähintään kaksi tapahtumaa vuosittain. Järjestelyissä painotetaan tapahtumien tasapuolista jakautumista niin alueellisesti kuin sisällönkin puolesta. Tapahtumajärjestelyissä pyritään mahdollistamaan osallistuminen perhehoidon muodosta riippumatta.
Vuonna 2024 järjestetään seuraavia tapahtumia; perinteinen Vertaisuudesta voimaa -leiri Lusikkaniemen leirikeskuksessa Mäntyharjulla, Tykkimäki -päivä Tykkimäen huvipuistossa Kouvolassa sekä perheiden yhteinen pikkujoulutapahtuma Holiday Club Saimaa -kylpylähotellissa.
Näiden lisäksi järjestetään pienimuotoisia vertaistuellisia tapahtumia ja keskustelutilaisuuksia tarpeen ja toiveiden mukaisesti. Tapahtumista tiedotetaan jäsenistöä sähköpostitse ja yhdistyksen FaceBook -ryhmässä.
Viestintätoimikunta
Viestintätoimikunta vastaa yhdistyksen sisäisestä ja ulkoisesta viestinnästä viestintästrategian mukaan. Painotus on sähköisessä tiedottamisessa yhdistyksen kotisivujen ja FaceBook -ryhmän kautta. Yhdistyksen näkyvyyttä pyritään lisäämään monikanavaisesti niin perhehoitajien ja viranomaisten kuin poliittisten päättäjienkin keskuudessa.
Jäsenmaksuun sisältyy Perhehoitoliiton julkaisema Perhehoito-lehti, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa.
Taloustoimikunta
Toimikunta etsii ja koordinoi varainhankintaa ja suorittaa tähän liittyvät käytännön tehtävät, seuraa yhdistyksen taloudellista tilannetta ja valmistelee talousarvion hallitukselle.
Toiminnasta aiheutuvat kulut katetaan jäsen- ja osallistumismaksuilla, Perhehoitoliitto ry:n jäsenjärjestöavustuksella sekä kuntien, hyvinvointialueiden ja yhteisöjen myöntämillä avustuksilla.
Edellä esitetty toimintasuunnitelma on runko sille toiminnalle, jota Suomen Perhehoitajat ry toteuttaa vuoden 2024 aikana. Yhdistyksen hallitus ohjaa, valvoo ja täydentää toimikuntien toteuttamaa toimintaa.
Vertaistoiminta
Kokoontumiset
Yksi perhehoitoyhdistysten merkittävimmistä toiminnoista ovat erilaiset vertaisryhmät. Vertaistuen kokoontumissa pääset keskustelemaan ja vaihtamaan kokemuksia perhehoitajuuteen liittyvistä asioista koulutetun vertaisohjaajan tukemana, mukavasti pienen purtavan äärellä. Jokaisella yhdistyksen ryhmällä on siis oma vetäjä, joka siis vastaa toiminnasta kuin myös siitä, että keskustelussa toimitaan perhehoitajia ohjaavien sääntöjen mukaan, kuten vaitiolovelvollisuus. Kokoontumisen ajankohta vaihtele kullakin ryhmällä, voiden olla aamulla, päivällä tai illalla, joista yleisin on ollut ilta-aika. Yhdistyksessämme toimii vertaisryhmät Joutsenossa, Pieksämäellä, Mikkelissä, Imatralla, Savonlinnassa, Kouvolassa ja Kotkassa.
Yhdistys maksaa sopivan tarjoilun. Useinmiten tilat ovat olleet ilmaiset kyseiselle toiminnalle, mutta jos ilmaista tilaa ei löydy pyritään siihen löytämään ratkaisu. Yhdistys maksaa myös ryhmänohjaaja-koulutuksen. Ryhmien vetäjille on myös on WhatsApp-ryhmänsä.
Joskus sijoitus katkeaa. Tähän voi olla monia syitä. Tällainen tilanne on perhehoitajille erittäin raskas, jolloin on erittäin tärkeää päästä keskustelemaan tunteista ja eritoten siitä, miten päästä asiassa eteenpäin. Viime vuonna perustettiin tätä varten oma sijoituksen katkeamisen kokeneiden perhehoitajien ryhmä. Kiinnostusta kyseisen ryhmän toiminnasta on ollut myös eri puolelta Suomesta.
Edellä olevissa ryhmissä on pääsääntöisesti käynyt lasten perhehoitajia. Ne ovat kuitenkin avoimia myös muiden perhehoitomuotojen perhehoitajille. Yhdistys on tunnistanut tarpeen myös erillisille ryhmille ikäihmisten, kehitysvammaisten ja mielenterveyskuntoutujiin liittyen. Näitten ryhmien toiminnan alkamista pyritään edistämään syksyyn mennessä.
Ota yhteyttä vertaistoiminnasta vastaavan toimikunnan vetäjään (Toimikunnat) lisätietojen saamiseksi.
Ohjaus ja neuvonta
Yhdistyksessämme toimii perhehoidon asiantuntija
Asiantuntijamme auttaa sinua luottamuksella perhehoitoon liittyvissä kysymyksissä ja haastavissa tilanteissa. Tilanteet voivat liittyä esimerkiksi toimeksiantosopimuksiin, perhehoitajan asemaan ja oikeuksiin. Perhehoidon asiantuntijan voit pyytää myös mukaasi esimerkiksi perhehoidon toimeksiantosopimuksia koskevaan neuvotteluun.
Yhteystiedot
- Minna Ahokas p. 050 359 8514
- ahokas.minna@gmail.com
Yhdistyksen säännöt
YLEISTÄ
1§
Yhdistyksen nimi on Suomen Perhehoitajat ry ja kotipaikka Kotkan kaupunki.
2§
Suomen perhehoitajat ry:n tarkoituksena on toimia toimeksiantosuhteisten perhehoitajien etujärjestönä ja edunvalvojana. Yhdistys edistää laadukkaan perhehoidon toteutumista korostaen oikeusperustaisuutta sekä perhehoidon tuen toteutumista. Yhdistyksen tarkoituksena on myös osaltaan kehittää ja ylläpitää perhehoitajien, perhehoidossa olevien henkilöiden, viranomaisten ja alan yhteisöjen välistä yhteistyötä.
3§
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää koulutus-, virkistys- ja vertaistoimintaa.
Yhdistyksellä on mahdollisuus järjestää neuvottelutilaisuuksia ja tehdä aloitteita alan muille toimijoille. Se seuraa alan kehittymistä sekä pitää yllä tarvittavia yhteyksiä ja
suorittaa muita vastaavanlaisia yhdistyksen tarkoitusperiä edistäviä tehtäviä.
Taloutensa tueksi yhdistys järjestää asianomaisella luvalla yleisötilaisuuksia, myyjäisiä, rahankeräyksiä ja arpajaisia sekä hakee avustuksia ja ottaa vastaan testamentteja ja lahjoituksia. Lisäksi yhdistyksellä on oikeus harjoittaa tilavuokrausta, koulutus-, konsultointi-, työnohjaus- ja kustannustoimintaa sekä suorittaa varainhankintaa toimintaansa liittyvien tuotteiden ja palveluiden myynnillä. Yhdistys voi omistaa ja hallita toimintaansa varten tarpeellista omaisuutta.
JÄSENET
4§
Yhdistyksen varsinaisiksi jäseniksi voivat liittyä kaikki sellaiset hallituksen hyväksymät yksityiset henkilöt, jotka toimivat, ovat toimineet tai aikovat toimia perhehoitajina ja hyväksyvät näiden sääntöjen mukaisen yhdistyksen toiminnan ja tarkoituksen.
Varsinaisilla jäsenillä on yhdistyksen kokouksessa läsnäolo-, puhe-, esitys- ja äänioikeus.
Yhdistyksen kannatusjäseniksi voivat liittyä kaikki sellaiset yksityiset henkilöt tai oikeustoimikelpoiset yhteisöt, jotka haluavat tukea yhdistyksen toimintaa. Kannatusjäsenillä on yhdistyksen kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.
Yhdistyksen hallitus hyväksyy jäsenet, edellytyksenä on yhdistyksen toimintaperiaatteiden hyväksyminen. Jäseniltä perittävän vuotuisen jäsenmaksun suuruuden päättää vuosikokous.
5§
Jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka suullisesti kokouksen pöytäkirjaan. Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksun maksamatta edelliseltä vuodelta.
Jäsen, jonka havaitaan vahingoittaneen yhdistyksen toimintaa, voidaan erottaa yhdistyksestä. Asian päättää hallitus, mutta erotetulla on oikeus vedota asiassa yhdistyksen kokoukseen. Vetoomus on osoitettava hallituksen puheenjohtajalle kuukauden (30 päivän) kuluessa siitä, kun erotettu on saanut tiedon päätöksestä.
TOIMIELIMET
6§
Yhdistystä edustaa, sen asioita hoitaa ja niistä vastaa vuosikokouksen valitsema hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja ja (6) kuusi muuta jäsentä. Puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta ja on päätösvaltainen, jos puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja vähintään puolet hallituksen muista jäsenistä on saapuvilla.
7§
Hallituksen tehtävänä on:
- Noudattaa yhdistyksen sääntöjä ja panna täytäntöön yhdistyksen kokouksenpäättämät asiat.
- Valita keskuudestaan vuosittain varapuheenjohtaja.
- Valita yhdistyksen sihteeri, taloudenhoitaja sekä muut tarvittavat toimihenkilöt ja määrätä heidän tehtävänsä ja palkkionsa talousarvion puitteissa.
- Laatia ja valmistella yhdistyksen vuosikokouksen esityslista.
- Suorittaa muut hallitukselle annetut tehtävät.
8§
Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, taloudenhoitaja ja sihteeri, kaksi aina yhdessä
9§
Yhdistyksen kokoukset kutsutaan koolle vähintään neljätoista (14) vuorokautta ennen kokousta sähköisesti jokaiselle jäsenelle lähetettävällä tiedotteella.
10§
Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta.
11§
Yhdistyksen vuosikokous pidetään maaliskuussa ja siinä käsitellään seuraava asiat:
- Valitaan kokoukselle puheenjohtaja ja sihteeri.
- Valitaan kokoukselle pöytäkirjan tarkastajat (2) ja äänten laskijat (2).
- Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä hyväksytään esityslista.
- Esitetään toimintakertomus ja päätetään siitä.
- Esitetään tilinpäätös ja toiminnantarkastajan lausunto, päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta sekä vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille.
- Päätetään jäsenmaksujen suuruudet seuraavalle kalenterivuodelle.
- Määrätään puheenjohtajan, hallituksen jäsenten ja toiminnantarkastajien palkkiot.
- Valitaan hallituksen puheenjohtaja.
- Valitaan muut hallituksen jäsenet sääntöjen 6§:n mukaisesti.
- Valitaan yksi (1) toiminnantarkastaja ja yksi (1) varatoiminnantarkastaja tarkastamaan kuluvan vuoden tilejä ja hallintoa.
- Hyväksytään kuluvan vuoden toimintasuunnitelma.
- Hyväksytään kuluvan vuoden talousarvio.
- Käsitellään muut hallituksen tai yhdistyksen jäsenten esittämät asiat.
12§
Yhdistys voidaan kutsua ylimääräiseen kokoukseen, jos hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai jos yksi kymmenesosa(1/10) jäsenistä sitä kirjallisesti hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten pyytää.
TOIMINNANTARKASTUS
13§
Yhdistyksen tilit päätetään kalenterivuosittain ja ne on annettava toiminnantarkastajalle tammikuun loppuun mennessä. Toiminnantarkastajien tulee ennen helmikuun 15. päivää antaa hallitukselle lausunto tilien ja hallinnon tarkastuksesta.
SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN
14§
Näiden sääntöjen muuttamisesta voidaan päättää yhdistyksen kokouksessa vähintään kolme neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta.
YHDISTYKSEN PURKAUTUMINEN
15§
Päätös yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa on sen varat luovutettava purkautumisesta viimeksi päättäneen yhdistyksen kokouksen määräämällä tavalla
näissä säännöissä mainittuun yhdistyksen toiminnan tarkoitukseen. (2§)
16§
Muissa kohdissa noudatetaan voimassa olevan yhdistyslain määräyksiä.
Toimintakertomus 2023
Yleistä
Vuosi 2023 oli Suomen Perhehoitajat ry:n ensimmäinen täysi toimintavuosi. Yhdistyksen toimialue painottuu Kaakkois-Suomen alueelle. Jäsenistöä on yli kymmeneltä hyvinvointialueelta aina Oulusta Porvooseen saakka. Yhdistyksen tarkoituksena on toimia toimeksiantosuhteisten perhehoitajien etujärjestönä ja edunvalvojana sekä edistää laadukkaan perhehoidon toteutumista alueellisena vaikuttajana korostaen oikeusperusteisuutta sekä perhehoidon tuen toteutumista.
Yhdistyksen tarkoituksena on myös osaltaan kehittää ja ylläpitää perhehoitajien, perhehoidossa olevien henkilöiden, viranomaisten ja alan yhteisöjen välistä yhteistyötä. Yhdistys toimii myös perhehoidossa olevien henkilöiden oikeuksien puolustajana sekä edistää jäsenistönsä koulutus- ja virkistystoimintaa ja toimii perhehoitajien ja alan järjestöjen yhdyssiteenä.
Yhdistys toteutti yhteistyötä eri tahojen kanssa esimerkiksi tapaamalla hyvinvointialueiden perhehoidon työntekijöitä ja poliittisia päättäjiä sekä muita perhehoidon kentän toimijoita kuten AVA perhepalveluiden työntekijöitä. Yksi merkittävistä yhteistyön muodoista on yhdistyksen esittely perhehoidon ennakkovalmennuksissa.
Jäsenistö
Yhdistyksen jäseniksi voivat liittyä kaikki sellaiset hallituksen hyväksymät henkilöt, jotka toimivat tai ovat toimineet perhehoitajina ja hyväksyvät sääntöjen (2§) määritellyn tarkoituksen sekä suorittavat vuosikokouksen määräämän jäsenmaksun, sekä kaikki sellaiset henkilöt tai yhteisöt, jotka haluavat tukea yhdistyksen toimintaa. Vuoden 2023 lopussa jäseniä oli 370.
Talous
Yhdistyksen toiminta katettiin jäsenmaksuilla, avustuksilla ja tapahtumien omavastuuosuuksilla.
Kokoukset
Yhdistyksen vuosikokous järjestettiin etäkokouksena Teams -yhteydellä 18.3.2023. Kokouksessa hyväksyttiin vuosikokousasiat sekä myönnettiin hallitukselle vastuuvapaus.
Hallituksen kokoukset vuoden 2023 aikana pidettiin kuukausittain tai tarpeen mukaan etäkokouksina.
Perhehoitoliito ry:n vuosikokoukseen Suomen Perhehoitajat ry:stä varsinaisena liittokokousedustajana osallistui Saara Niskala. Kokoukseen osallistuivat myös Kimmo Hällback, Minna Ahokas ja Veli-Pekka Johansson.
Hallitus
Puheenjohtaja Kimmo Hällback, varapuheenjohtaja Minna Ahokas, sihteeri Johanna Litmanen 11.4.2023 asti, jolloin sihteerinä aloitti taloudenhoitajana toimiva Ulla Manninen, jäsensihteeri Seija Uutela, jäsen Veli-Pekka Johansson ja Mikael Pettersson.
Toimikunnat
Edunvalvontatoimikunta
Minna Ahokas vastasi edunvalvontatoimikunnan toiminnasta. Toimikunta on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille. Vuonna 2023 perhehoidon kokonaiskehittämisen yhteistyö jatkui Kymenlaakson hyvinvointialueen kanssa esimerkiksi ensimmäisen kaikille perhehoidon muodoille yhteisen toimintaohjeen osalta.
Toimikunnan edustajat tapasivat myös Etelä-Karjalan hyvinvointialueen lastensuojelun perhehoidon työntekijöitä sekä Etelä-Savon hyvinvointialueen (Eloisa) aikuisten perhehoidon työntekijöitä ja poliittisia päättäjiä. Perhehoitajille järjestettiin yhteinen keskustelutilaisuus ajankohtaisista asioista 5.9. Mikkelissä. Yhdistyksellä on edustajia Perhehoitoliiton kehittämis- ja vaikuttamistyöryhmässä sekä hyvinvointialueiden yhteistyöryhmässä.
Toimikunnan tehtäviin kuuluu myös ohjaus ja neuvonta. Vuosittain yhteydenottoja on noin sata. Yleisimmin yhteydenotot liittyvät toimeksiantosuhteen haasteisiin sekä oikeusturvakeinoihin ja niiden käyttämiseen.
Vaikuttamistyötä hallituksen jäsenet ovat tehneet monissa verkostoissa. Etenkin mielenterveyskuntotujien perhehoitoa on viety vahvasti eteenpäin.
Perhehoitajien sosiaaliturvan puutteita ja toimeksiantosopimuksen turvattomuutta on tuotu esille tapaamisissa poliittisten päättäjien kuten ministeri Sanni Grahn-Laasosen, pääministeri Petteri Orpon, kansanedustaja Paula Risikon, Juho Eerolan ja Antti Häkkäsen sekä ministeri Sirpa Paateron tapaamisilla. Vaikuttamistyötä tehtiin eduskuntavaalien molemmin puolin. Alueellista vaikuttamista esimerkiksi perhehoidon toimintaohjeisiin on tehty aluevaltuutettujen ja aluehallituksen jäsenten kautta.
Koulutustoimikunta
Seija Uutela vastasi koulutustoimikunnasta. Toimikunta järjesti useita koulutuksia lähinnä etäyhteydellä mahdollistaen osallistumisen kaikille jäsenillemme. Vuosi aloitettiin jo perinteisellä Perhehoitajan asema ja oikeudet sekä toimeksiantosopimuksen luonne -koulutuksella. Sama koulutus oli tarjolla myös etäyhteydellä. Perhehoitajan verotukseen pureuduttiin useaan otteeseen ja loppuvuodesta uutena koulutuksena toteutettiin parisuhdekoulutus. Koulutuksia pyritään järjestämään jäsenistön toiveiden mukaan. Yhdistyksen FaceBook -ryhmässä jaettiin kattavasti tietoa yleisestä koulutustarjonnasta.
Vertaistuen toimikunta
Johanna Litmasen jäätyä syrjään vertaistuen toimikunnan vetovastuu siirtyi Merja Sillanpäälle. Yhdistyksen vertaistuen ryhmiä toimii kattavasti koko Kaakkois-Suomen alueella Joutsenossa, Pieksänmäellä, Mikkelissä, Imatralla, Savonlinnassa sekä Kymenlaaksossa, jossa myös ryhmä sijoituksen katkeamisen kokeneille. Mikkelissä on käynnistetty myös ikäihmisten ja vammaisten henkilöiden perhehoitajille oma ryhmä.
Nuorisotyön toimikunta
Mikael Pettersson vastasi nuorisotyön toimikunnan toiminnasta. Nuorten vertaistuellinen kokemusasiantuntijaryhmä ei kokoontunut kertaakaan vuoden aikana. Toimikunta kartoitti nuorten toiveita ja toiminnasta kiinnostuneita vetäjiä.
Tapahtumatoimikunta
Ulla Manninen vastasi tapahtumatoimikunnan toiminnasta. Kaikki vuoden aikana järjestetyt tapahtumat oli suunnattu kaikkien perhehoidon muotojen perhehoitajille ja heidän perheilleen.
Lusikkaniemen vertaistuellinen leiri järjestettiin Lusikkaniemen leirikeskuksessa 5-6.7.2023. Perinteinen koko perheen kesäretki Tykkimäkeen oli 12.8.2023. Pikkujoulutapahtuma järjestettiin Holiday Club Saimaalla 2.12.2023. Ohjelmassa oli omaa toimintaa lapsille ja aikuisille sekä mahdollisuus valittuun aktivitetteettiin (kylpylä, keilaus ja Angry Birds -park) sekä yhteiset ruokailut. Tapahtumiin ja niiden järjestelyihin oltiin tyytyväisiä. Myös talkoohenkeä löytyi esimerkiksi yhteisen leirin aikana.
Viestintätoimikunta
Veli-Pekka Johansson vastasi viestintätoimikunnan toiminnasta. Toimikunta käynnisteli toimintaa ja toteutti viestintää toimivien kanavien kautta sekä suunnitteli viestinnän kehittämistä. Yhdistyksen esitettä valmisteltiin kuluneen vuoden aikana.
Tiedottaminen tapahtui pääasiassa sähköpostin ja jäsenistölle tarkoitetun suljetun Facebook -ryhmän kautta. Yhdistyksen kotisivut ovat Perhehoitoliiton sivujen yhteydessä. Yhdistyksen hallituksen jäseniä on esiintynyt mediassa ja varapuheenjohtaja osallistui presidentin uudenvuoden vastaanotolle.
Taloustoimikunta
Kimmo Hällback vastasi taloustoimikunnan toiminnasta. Taloustoimikunta käynnisteli toimintaa rekrytoimalla jäseniä laajalta alueelta. Avustusten hakuprosessia on selkeytetty niin toiminta-avustusten kuin kohdeavustustenkin osalta. Selkeä toimintarakenne varmistaa avustustuottojen saamista sekä ehkäisee päällekäisyyksiä.
Tietosuojaseloste
Suomen Perhehoitajat ry on perustettu 1985, tarkoituksenaan kehittää ja ylläpitää perhehoitotyötä tekevien, perhehoidossa olevien, viranomaisten ja alan yhteisöjen välistä yhteistyötä. Suomen Perhehoitajat ry järjestää neuvottelutilaisuuksia, koulutusta ja virkistystoimintaa, ja laatii tiedotusmateriaalia seuraten alan kehitystä Kymenlaaksossa sekä koko suomessa. Se tarjoaa myös vertaistukea perhehoitoperheilleen järjestäen vertaistukiryhmiä. Yhdistyksen kautta jäsenet kuuluvat myös Perhehoitoliittoon.
Henkiötietojen käsittelyn perusteena on yhdistyksen oikeutettu etu yhdistyksen jäsenyyden perusteella (yhdistyslaki). Yhdistyksen jäsenluettelo on tallennettu ainoastaan sähköiseen FloMembers tietoalustaan. Tiedotus kulkee edm. tietoalustajärjestelmän ja yhdistyksen Facebook-ryhmän välityksellä. Henkilötietoja käsitellään myös Microsoftin suojatussa sähköpostissa yhdistyksen järjestämiin tapahtumiin ja koulutuksiin ilmoittautumisen yhteydessä. Henkilötietoja säilytetään niin kauan kuin henkilötiedon käyttötarkoituksen vuoksi se on tarpeellista. Tapahtumien ja koulutusten osallistujalistoja säilytetään niiden järjestelyn vaatiman ajan, kuitenkin enintään 1 kuukauden ajan.
Tallennamme jäsenrekisteriin jäsenistä seuraavat henkilötiedot:
– perustiedot; täydellinen nimi ja syntymäaika
– yhteystiedot; sp- ja postiosoite ja puhelinnumero
– jäsenlaji ja jäsenyyden alkamisaika
Yhdistys jakaa tiedot Perhehoitoliitto ry:n ja sähköisen FloMembers tietoalustan kesken. Henkilö on itse ilmoittanut ne liittyessään yhdistyksen jäseneksi.
Luovutamme tietoja ainoastaan henkilölle itselleen. Tietoja ei luovuteta muihin käyttötarkoituksiin ilman henkilön erillistä suostumusta. Tietoja käsitellään liittymiseen, eroamiseen, tietojen korjaamiseen, laskutukseen tai jäsenlehteen liittyvissä asioissa vain henkilön itsen ja/tai Perhehoitoliitto ry:n kanssa. Emme välitä mitään tietoja EU/ETA-alueen ulkopuolelle.
Rekisterin henkilötietoja käsittelee yhdistyksen jäsensihteeri. Sähköisessä muodossa olevaan aineistoon pääsy on rajattu jäsensihteerille, henkilökohtaista käyttöoikeutta, käyttötunnusta ja salasanaa käyttäen. Yhdistyksen sähköpostissa olevia tietoja jäsensihteerin lisäksi käsittelee puheenjohtaja, sihteeri ja tiedottaja. Kaikki henkilötiedot ovat sähköisessä muodossa. Mahdollinen manuaalinen väliaikainen aineisto säilytetään 1 kuukauden ajan lukituissa tiloissa jäsensihteerin, tiedottajan, puheenjohtajan tai sihteerin kotona.
Huolehdimme, ettei rekisteröidystä henkilöistä säilytetä rekisterissä käsittelyn tarkoitukseen nähden yhteensopimattomia, vanhentuneita tai virheellisiä henkilötietoja. Oikaisemme tai hävitämme tälläiset tiedot viipymättä.
Rekisteröidyllä henkilöllä on oikeus tarkastaa itseä koskevat henkilörekisteriin tallennetut tiedot ja vaatia virheellisen tiedon korjaamista tai poistamista, mikäli sille on lailliset perusteet. Rekisteröidyllä on myös oikeus peruuttaa suostumus tai muuttaa sitä.
Rekisteröidyllä henkilöllä on tietosuoja-asetuksen mukaisesti oikeus vastustaa tai pyytää tietojen käsittelyn rajoittamista, sekä tehdä valitus henkilötietojen käsittelystä valvontaviranomaiselle.
Erityisistä henkilökohtaisista syistä on oikeus myös vastustaa itseen kohdistuvaa profilointia ja muita käsittelytoimia. Vaatimuksen yhteydessä rekisteröidyn tulee yksilöidä se erityinen tilanne, johon perustuen hän vastustaa käsittelyä. Yhdistys voi kieltäytyä toteuttamasta vastustamista koskevaa pyyntöä ainoastaan laissa säädetyin perustein.
Tarkastuspyyntö tai tietojen korjaus-/poistopyyntö tulee tehdä kirjallisesti, henkilökohtaisesti rekisterinpitäjälle tai sähköpostiosoitteeseen ahokas.minna@gmail.com