Kaikkien vapaaehtoisten panos on arvokasta

Emme ehkä aina edes muista ajatella, miten moni asia jäisi tekemättä ja onnistumatta ilman vapaaehtoisten panostusta. Lämmin kiitos teille kaikille!

Kuvassa on Vapaaehtoisten päivän logo.

Kansainvälinen vapaaehtoisten päivä on perinteisesti joka vuosi joulukuun 5. päivä. Tänä vuonna sitä kuitenkin vietetään poikkeuksellisesti jo 4. joulukuuta. Vapaaehtoisten päivän tarkoitus on kiittää teitä kaikkia vapaaehtoisia ja tuoda vapaaehtoistoimintaa ja sen merkitystä myös laajemmin näkyville. 

Mietitään hetki vapaaehtoistoiminnan merkitystä ja arvoa. Vapaaehtoiset ovat iso osa järjestöjen toimintaa ja monenlaista harrastustoimintaa. He tukevat ja auttavat ihmisiä, tuottavat erilaisia palveluja, toimivat vertaisina sekä järjestävät tapahtumia, talkoita ja keräyksiä. Myös useimmat yhdistysten hallitukset toimivat vapaaehtoispohjalta. Vapaaehtoiset ovat mukana oikeastaan kaikilla elämänaloilla. Emme ehkä aina edes muista ajatella, miten moni asia jäisi tekemättä ja onnistumatta ilman vapaaehtoisten panostusta. 

Vapaaehtoiset ovat iso osa järjestöjen toimintaa ja monenlaista harrastustoimintaa. He tukevat ja auttavat ihmisiä, tuottavat erilaisia palveluja, toimivat vertaisina sekä järjestävät tapahtumia, talkoita ja keräyksiä.

Vapaaehtoistoiminnan arvo rahallisesti oli vuonna 2018 noin kolme miljardia euroa. Lisäksi on mittaamattoman suuri ei-rahallinen arvo, joka lisää hyvinvointia koko yhteiskunnassa ja vahvistaa myös sosiaalista pääomaa.  

Vapaaehtoistoiminnassa on mukana lähes puolet suomalaisista. Moni toimii useassa eri yhdistyksessä tai joukkueessa. Yleisin syy hakeutua vapaaehtoistoimintaan on sisäinen motivaatio: itseä lähellä oleva asia, jonka kehittämisessä ja onnistumisessa haluaa olla mukana. Sisäistä motivaatiota ohjaa halu tuottaa hyvää toisille, joita asia yhdistää. Helposti vapaaehtoistoiminnasta tulee myös elämäntapa, joka imaisee niin voimalla mukaansa, ettei osaa edes kuvitella erilaista elämää. 

Yleisin syy hakeutua vapaaehtoistoimintaan on sisäinen motivaatio: itseä lähellä oleva asia, jonka kehittämisessä ja onnistumisessa haluaa olla mukana.

Perhehoitoliitossa ja perhehoitoliiton jäsenyhdistyksissä toimii paljon vapaaehtoisia monenlaisissa rooleissa. Kaikkien panos on arvokasta. Ilman vapaaehtoisia ei olisi jäsenyhdistyksiä eikä Perhehoitoliittoa. Jos et vielä ole mukana vapaaehtoistoiminnassa, kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan – vapaaehtoistoiminta tarjoaa usein enemmän kuin osaa odottaa. Toiminnan kautta voi kokea yhteisöllisyyttä ja vertaisuutta sekä löytää uusia ystäviä, jotka jakavat saman arvomaailman asioita. Vapaaehtoistoiminnalla on lahjan luonne. Tutkimuksissa on todettu vapaaehtoistoiminnassa mukana olevien olevan keskimääräistä onnellisempia ja jopa kokevan muita vähemmän masennusta.

Lämmin kiitos kaikille Perhehoitoliiton vapaaehtoistoiminnassa mukana oleville!

Avainsanat: , , , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *