Miksi kuntavaaliehdokkaan kannattaa haluta leveät hartiat?

Toimeksiantosuhteinen perhehoito onnistuu parhaiten leveiden hartioiden turvin eli alueellisesti järjestettynä. Tulevien kuntapäättäjien on hyvä tiedostaa tämä, kun sote-uudistus tuo Suomeen uudet maakunnalliset hyvinvointialueet.

Perhehoidolla voidaan turvata lapsen kasvua ja kehitystä ja aikuisen hoidettavan hyvän elämän toteutumista – sanalla sanoen hyvinvointia. Sote-uudistuksen yhteydessä perustetaan maakunnallisia hyvinvointialueita, jotka ovat toteutuessaan juuri oikea toimija vastaamaan resurssiviisaasti alueensa asukkaiden hyvinvoinnista myös perhehoidon muodossa. Tarvitaan siis ne kuuluisat leveämmät hartiat niillekin sote-palveluita järjestäville alueille, missä sellaisia ei vielä ole!

Perhehoidolla voidaan turvata lapsen kasvua ja kehitystä ja aikuisen hoidettavan hyvän elämän toteutumista – sanalla sanoen hyvinvointia

On tuttu juttu, että toimeksiantosuhteisen perhehoidon järjestäminen onnistuu parhaiten alueellisesti. Kokemusten mukaan onnistunut alueellinen perhehoidon järjestäminen edellyttää ainakin näitä asioita:

1. Alueen yhteisestä perhehoidon toimintaohjeesta on suuri hyöty etenkin perhehoitajille ja perhehoidon työntekijöille. Alueen yhteinen toimintaohje turvaa hyvän perhehoidon edellytykset.

2. Perhehoidon järjestämisestä vastaa yksikkö ja sen apuna toimii ohjausryhmä, joka turvaa laaja-alaisen osaamisen. Julkisen hallintotehtävän hoitajina perhehoitajat ovat arvokkaita kokemustiedon välittäjiä ja mukana perhehoidon järjestämisessä sen suunnittelusta arviointiin asti. Yhteistyötä perhehoidon järjestämisessä tehdään myös yksityisten palveluntuottajien, järjestöjen ja esimerkiksi oppilaitosten kanssa.

3. Ilman riittäviä taloudellisia resursseja ja perhehoidon erityisyyden tuntevia työntekijöitä hyvää ei synny. Tästä syystä hyvinvointialue ja alueen kunnat nimeävät lastensuojelun, vammaisten henkilöiden, ikäihmisten ja mielenterveyskuntoutujien toimeksiantosuhteisesta perhehoidosta vastaavat työntekijät. Heille varataan riittävästi aikaa hoitaa tehtävänsä hyvin. Hyvinvointialueen ja kuntien työntekijöiden tehtävät ja vastuunjako määritellään selkeästi. Perhehoidon prosessit ennakkovalmennuksesta arviointiin ja valvontaan kuvataan, toimijat tuntevat ne ja toimivat niiden ohjaamina.

Sapluuna hyvälle toiminnalle on olemassa, ja sitä on koeponnistettu useilla alueilla. Poliittisten päättäjien tehtävänä on sisällyttää toimeksiantosuhteisen perhehoidon järjestäminen hyvinvointialueen järjestämisvastuulla oleviin palveluihin. 

Kuntavaalit 13.6.2021 on tämän toteutumisessa tärkeä etappi. Nyt kaikki yhdessä vaikuttamaan perhehoidon puolesta!

Avainsanat: , , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *