Eduskunta: Perhehoitajien sosiaaliturvan kehittämisestä jätettiin kirjallinen kysymys

Ylhäältä otettu kuva eduskunnan täysistunnosta.
Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Kansanedustajat Mikko KinnunenPekka Aittakumpu ja Hanna-Leena Mattila (kesk.) jättivät 13.4.2022 eduskunnassa kirjallisen kysymyksen perhehoitajien sosiaaliturvan kehittämistarpeista. Perhehoitajien sosiaaliturvan kehittäminen kuuluu myös Perhehoitoliiton keskeisiin tavoitteisiin.

Kolmikko muistuttaa kysymyksessään perhehoitajien sosiaaliturvan keskeisistä ongelmakohdista. Perhehoitajana toimiminen ei esimerkiksi kerrytä työssäoloehtoa, eikä perhehoitaja näin voi saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa perhehoitotehtävänsä perusteella.

Kansanedustajat huomauttavat, että perhehoitajan toimeksiantosopimus voi loppua yllättäen esimerkiksi hoidettavan hoidon tarpeen loppuessa tai hänen siirtyessään pysyvään hoitopaikkaan. Perhehoitajan toimeentulo on uhattuna tilanteessa, jossa uutta hoidettavaa ei vielä ole. 

Perhehoitajana toimiminen ei esimerkiksi kerrytä työssäoloehtoa, eikä perhehoitaja näin voi saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa perhehoitotehtävänsä perusteella.

Kansanedustajien mukaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulkopuolelle jääminen voi toisaalta aiheuttaa myös sen, ettei kaikilla kiinnostuneilla ole myöskään mahdollisuutta ryhtyä perhehoitajaksi

Kysyjät muistuttavat, että Marinin hallitusohjelmassa mainitaan erilaisten hoivapalveluiden tuottamistapojen, kuten perhehoidon, kehittäminen. Meneillään on myös laaja sosiaaliturvauudistus, jonka yhteydessä myös perhehoitajien asemaa voitaisiin parantaa.

Kansanedustajien kirjallinen kysymys, joka on osoitettu asianomaiselle ministerille, kuuluu tarkalleen:

Miten valmisteilla olevassa sosiaaliturvauudistuksessa on otettu huomioon perhehoitajana toimivien henkilöiden sosiaaliturvan kehittämistarpeet?  

Lisätiedot

Avainsanat: , , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *