Osan perhehoitajista on otettava koronarokotus tai osoitettava sairastaneensa korona

Väliaikainen tartuntatautilain pykälä 48 a tuli voimaan 1.1.2022 kuukauden siirtymäajalla. Säännöksen tarkoituksena on muun muassa suojata sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaita ja potilaita covid-19-taudin eli koronaviruksen vakavilta seurauksilta. 

Säännöksen mukaan lähikontakteja sisältävissä sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä ei saa toimia kuin poikkeustapauksissa henkilö, jolla ei ole rokotuksen tai enintään kuusi kuukautta aikaisemmin sairastetun taudin antamaa suojaa covid-19-tautia vastaan. Toimeksiantosuhteisista perhehoitajista säännös koskee niitä, jotka hoitavat yli 60-vuotiaita tai riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä.

Koska toimeksiantosuhteinen perhehoitaja ei ole työsuhteessa perhehoidon järjestäjään, perhehoidon järjestäjällä ei ole oikeutta pyytää perhehoitajalta tietoa tämän koronarokotuksesta tai sairastetusta covid-19-taudista.

Koska toimeksiantosuhteinen perhehoitaja ei ole työsuhteessa perhehoidon järjestäjään, perhehoidon järjestäjällä ei ole oikeutta pyytää perhehoitajalta tietoa tämän koronarokotuksesta tai sairastetusta covid-19-taudista. Perhehoitajan ja perhehoidon järjestäjän pitää sopia rokotuksen ottamisesta perhehoidossa olevan henkilön tarpeet huomioiden. 

Elleivät perhehoitaja ja perhehoidon järjestäjä löydä yhteisymmärrystä siitä, onko perhehoitajan rokottaminen perhehoidettavan kannalta välttämätöntä, perhehoidon järjestäjän on harkittava yksilöllisesti ja tapauskohtaisesti perhehoidon jatkumisen tai käynnistymisen mahdollisuutta. Harkinnassa on huomioitava lyhyen ja pitkän aikavälin vaikutukset hoidettavaan.

Lisätiedot

Avainsanat: , , , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *