Perhehoitoliitto: Jälkihuollon ikärajaa ei tule laskea

Iso joukko ihmisiä on kokoontunut mielenosoitukseen, Lapsi pitää kädessään kylttiä, missä lukee "pidetään huolta".
Kuva: Olli Koikkalainen

Perhehoitoliitto vastustaa Petteri Orpon (kok.) hallituksen suunnitelmaa kaventaa merkittävästi nuorten oikeutta saada jälkihuoltopalveluita. Hallituksen esityksen mukaan lastensuojelulakia muutettaisiin niin, että nuori voisi saada jälkihuoltopalveluita vuoden 2024 alusta lähtien enää siihen saakka, kun hän täyttää 23 vuotta. Nykyään oikeus jälkihuoltoon päättyy 25-vuotiaana. 

Perhehoitoliitto jätti lakiesityksestä lausunnon, jossa se muistuttaa, että sijaishuollosta itsenäistyvä nuori on haavoittavassa asemassa ja saattaa kuroa viiveellä kiinni kehitysvaiheita turvallisissa oloissa kasvaneisiin ikätovereihinsa nähden. 25 vuoden jälkihuoltoikä mahdollistaa nuoren itsenäistymistaitojen kehittymisen omassa tahdissaan ja tarvittaessa paluun tuen piiriin, kuten perhehoitoon.

Perhehoitoliitto kyseenalaistaa jälkihuoltoiän rajaamisen perusteena käytetyt kustannussäästöt. Lakiluonnoksessa todetaan, etteivät tukea tarvitsevat 23 vuotta täyttäneet nuoret jäisi jatkossa avun ulkopuolelle, vaan heidän tukensa järjestyisi aikuisten sosiaalipalveluista. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että säästöjen sijaan kustannukset siirtyvät lastensuojelun kustannuksista aikuisten sosiaalipalvelujen kustannuksiksi. Säästöjä ei siis tosiasiallisesti synny. 

Jälkihuoltoa tulee kehittää, ei supistaa

Perhehoitoliitto ehdottaa, että yksittäisten lakimuutosten sijaan jälkihuollon kehittämistä tarkasteltaisiin suunnitelmallisesti osana tekeillä olevaa lastensuojelun kokonaisuudistusta.

Perhehoitoliitto muistuttaa myös, että jos kustannussäästöjä on haettava, niitä voisi syntyä kehittämällä jälkihuoltoa sen supistamisen sijaan. Esimerkiksi perhehoito on jälkihuollon järjestämisessä käyttämätön resurssi. Se on kustannustehokas ja ihmissuhdeperusteinen tapa toteuttaa jälkihuoltoa. Perhehoidolla voitaisiin vastata niiden nuorten jälkihuollon tarpeisiin, jotka eivät tarvitse vahvaa ammatillista tukea. Tämä mahdollistaa ammattilaisten resurssin kohdentamisen tarkoituksenmukaisesti. 

Lisäys

Hallituksen esityksestä jätettiin kaikkiaan 80 lausuntoa. Niistä huolimatta hallitus toi lokakuussa eduskuntaan alkuperäisen lakiesityksensä, jonka mukaisesti jälkihuoltoikä laskisi 23 vuoteen vuoden 2024 alussa. Eduskunta päättää asiasta loppuvuodesta 2023.

Lisätiedot

Avainsanat: , , , , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *