Perhehoitoliiton koulutukset
Perhehoitoliitto järjestää toimeksiantosuhteiseen perhehoitoon liittyvää koulutusta perhehoitajille ja perhehoidon työntekijöille sekä muille perhehoidon toimijoille.
Lisäksi Perhehoitoliitto järjestää perhehoitajille vertaisviikonloppuja ja -päiviä sekä voimauttavia kursseja. Niistä kerrotaan vertaistuen sivuilla.
Tiedot tulossa olevista koulutuksistamme ja tapahtumistamme tapahtumistamme löydät Tapahtumakalenterista.
Hyvän perhehoidon kulmakivet
Koulutus antaa kokonaiskuvan perhehoidon kulmakivistä, jotka muodostavat vahvan perustan ja ovat edellytys hyvän perhehoidon toteutumiselle. Perhehoidon kulmakiviä ovat:
- perhehoitolaki ja sen toimeenpano,
- perhehoidon toimintaohje,
- toimeksiantosopimus ja
- yhteistyö perhehoitajan ja perhehoidon työntekijöiden kesken.
Päivän koulutuksessa tarkastellaan kulmakivien suhdetta toisiinsa sekä niiden merkitystä ja sisältöä perhehoidon käytännöissä. Lisäksi koulutuksessa hahmotetaan perhehoidon toimijoiden tehtäviä, vastuita ja rooleja sekä niiden yhteyttä toimivaan yhteistyöhön.
Koulutus on yhteinen lasten ja nuorten, vammaisten henkilöiden, mielenterveyskuntoutujien sekä ikäihmisten perhehoitajille ja perhehoidon työntekijöille.
Kouluttajina toimivat Perhehoitoliiton asiantuntijat.
Katso: kaikille avoimet Kulmakivi-koulutukset löydät tapahtumakalenterista.
Tilaa Perhehoidon kulmakivet-koulutus alueellesi!
Kysy lisää ja pyydä tarjous:
Sanna Kosonen, puh. 040 310 1442, sanna.kosonen@perhehoitoliitto.fi,
kehittämispäällikkö, ikäihmisten, vammaisten aikuisten ja lasten sekä mielenterveyskuntoutujien perhehoito
Anu Lehtosaari, puh. 040 310 1443, anu.lehtosaari@perhehoitoliitto.fi, kehittämispäällikkö, lasten perhehoito
Ikäihmisten ja KeVa-perhehoidon kouluttajakoulutukset
Ikäihmisten perhehoidon kouluttajakoulutus
Kouluttajakoulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka tulevat jatkossa toimimaan perhehoitajien ennakkovalmennusryhmien vetäjinä alueellaan. Osallistujan tulee tuntea kunnan ikäihmisten palvelujärjestelmä ja olla kiinnostunut ikäihmisten perhehoidon kehittämisestä. Koulutustehtävistä kiinnostunut perhehoitaja voi toimia kouluttajatyöparina. Koulutuspäivät ovat intensiivistä, vuorovaikutuksellista yhdessä oppimista ja kouluttautumista.
Lisätiedot: kehittämispäällikkö Sanna Kosonen, sanna.kosonen@perhehoitoliitto.fi, puh. 040 310 1442.
KeVa-perhehoidon kouluttajakoulutus
Kouluttajakoulutus on tarkoitettu perhehoidon työntekijöille ja kokeneille perhehoitajille, jotka tulevat jatkossa toimimaan perhehoitajien ennakkovalmennusryhmien vetäjinä alueellaan. Perhehoidon työntekijän tulee tuntea kunnan palvelujärjestelmä ja olla kiinnostunut perhehoidon kehittämisestä. Kouluttajakoulutuksen käynyt perhehoitaja toimii kouluttajatyöparina. Koulutuspäivät ovat intensiivistä, vuorovaikutuksellista yhdessä oppimista ja kouluttautumista.
Lisätiedot: perhehoidon asiantuntija Minni Haveri, minni.haveri@perhehoitoliitto.fi, puh. 040 310 1445.
Tulevat koulutukset, yhteystiedot ja kouluttajamateriaalit
Löydät tiedot tulossa olevista koulutuksistamme tapahtumakalenterista.
Löydät Perhehoitoliiton kouluttamien keva-perhehoidon kouluttajien yhteystiedot täältä.
Jos olet käynyt ikäihmisten tai keva-perhehoidon kouluttajakoulutuksen, pääset lataamaan kouluttajamateriaalit näistä linkeistä:
- Ikäihmisten perhehoidon kouluttajamateriaali (kirjaudu käyttäjätunnuksilla)
- KeVa-perhehoidon kouluttajamateriaali (kirjaudu käyttäjätunnuksilla)
Ikäihmisten perhehoidon valtakunnalliset koulutuspäivät
Koulutuspäivät on tarkoitettu perhehoitajille, kuntien työntekijöille, ikäihmisten perhehoidon kouluttajille ja muille asiasta kiinnostuneille.
Koulutuspäivät järjestetään yleensä syyskuussa Jyväskylässä. Seuraa tapahtumakalenteriamme.
Kehitysvammaperhehoidon koulutuspäivät
Perhehoitoliitto ja Kehitysvammaliitto järjestävät joka vuosi syys-lokakuussa kehitysvammaperhehoidon koulutuspäivät. Seuraa tapahtumakalenteriamme.
Lastensuojelun asiantuntijapäivät
Perhehoitoliitto järjestää teemallisia ja alueellisia perhehoidon asiantuntijapäiviä yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa.
Sukulais- ja läheisverkostosijoitusten asiantuntijapäivä
Asiantuntijapäivä on tarkoitettu sukulais- ja läheissijaisvanhemmille sekä perhehoidon työntekijöille. Asiantuntijapäivä järjestetään yhteistyössä Pesäpuu ry:n kanssa.
Etelä-Suomen perhehoidon asiantuntijailtapäivä
Asiantuntijailtapäivä on tarkoitettu perhehoitajille sekä perhehoidon työntekijöille. Päivä järjestetään yhteistyössä Pesäpuu ry:n ja Pelastakaa lapset ry:n kanssa.
Väli-Suomen perhehoidon asiantuntijailtapäivä
Asiantuntijailtapäivä on tarkoitettu perhehoitajille sekä perhehoidon työntekijöille. Päivä järjestetään yhteistyössä Pesäpuu ry:n ja Pelastakaa lapset ry:n kanssa.
Seuraa tapahtumakalenteriamme.
Meidän sakki® -ryhmänohjaajavalmennus
Meidän sakki® -sisarusryhmät ovat sijaisperheiden sisarussuhteita vahvistavia vertaisryhmiä, joihin ovat tervetulleita kaikki sijaisperheissä elävät lapset ja nuoret taustastaan riippumatta. Ryhmään voi tulla yksin tai yhdessä sisarusten kanssa.
Meidän sakki® -ryhmissä on kymmenen tapaamiskertaa, joissa käsitellään kahdeksaa teema, kuten perhettä, hyvää arkea, vertaisuutta ja luottamusta. Ryhmän tärkein tehtävä on antaa lapsille ja nuorille mahdollisuus tasavertaiseen yhdessäoloon ja omien ajatusten esille tuomiseen turvallisessa ja arvostavassa ilmapiirissä. Vaihtelevat toiminnalliset menetelmät tukevat omalta osaltaan teemojen käsittelyä ja edesauttavat eri näkökulmien avautumista.
Meidän sakki® -ryhmiä voivat ohjata niin perhehoidon ammattilaiset kuin perhehoidosta kokemusta omaavat henkilöt yhdessä koulutetun työparin kanssa. Kaksi ohjaajaa mahdollistaa toiminnallisten työskentelymenetelmien käytön ja ohjaajien yhteisen pohdinnan.
Ryhmänohjaajavalmennukseen kuuluu kaksi puolen päivän mittaista lähiopetuskertaa, ennakkotehtävä ja välitehtävä. Ryhmämuotoisessa koulutuksessa perehdytään Meidän sakki® -ryhmän toimintaperiaatteisiin ja kuullaan aiempien ryhmien kokemuksista. Ryhmänohjaajavalmennus voidaan järjestää myös etäyhteyksin, jolloin koulutus muodostuu kolmesta kahden tunnin etätapaamisesta ja tehtävistä. Koulutusryhmän enimmäiskoko on 20 henkilöä.
Voit tilata Meidän sakki® -ryhmänohjaajavalmennuksen omalle organisaatiollesi esimerkiksi toimintaa käynnistettäessä tai vahvistaaksesi jo olemassa olevaa vertaisryhmätoimintaa.
Lisätietoja ja tarjouspyynnöt: kehittämispäällikkö Anu Lehtosaari, puh. 040 310 1443 tai anu.lehtosaari@perhehoitoliitto.fi
Mentorointi perhehoidossa
Ota koppi vaikuttavasta perhehoidon tukimuodosta ja kouluttaudu perhehoidon mentoriksi tai mentoritoiminnasta vastaavaksi työntekijäksi!
Mentorikoulutus (3 op) on prosessikoulutus, joka valmentaa perhehoidon mentorina toimimiseen sekä mentoritoiminnan organisoimiseen ja tukemiseen. Koulutuskokonaisuus koostuu vuorovaikutteisesta itseopiskelusta verkossa, yhteisistä verkkotapaamisista sekä kahdesta vertaismentorointipäivästä kasvotusten.
Mentorisuhteessa ovat kokenut perhehoitaja eli mentori ja tuoreempi sijaisvanhempi tai perhehoitaja eli aktori. Mentoroinnin mahdollistaa ja prosessia seuraa mentoritoiminnan työntekijä. Mentorisuhde on tavoitteellinen, määräaikainen ja palkkiollinen, ja siitä sovitaan kirjallisesti perhehoidon järjestämisestä vastaavan tahon kanssa.
Mentorikoulutuskokonaisuus toteutetaan Perhehoitoliiton valtakunnallisen mentorikoulutusmallin mukaisesti. Prosessikoulutus antaa perhehoitajille valmiudet toimia perhehoidon mentorina ja perhehoidon työntekijöille välineitä koordinoida mentoritoimintaa ja olla mentoreiden tukena tehtävässään.
Koulutuskokonaisuus rakentuu seuraavista teemoista:
- Mitä mentorointi on: mentorointi vertaisuuteen perustuvana tukimuotoina
- Mentorointi perhehoidossa: mentorointitoiminnan organisointi, roolit ja vastuut
- Minä mentorina.
Koulutus on vuorovaikutuksellista ja osallistujien kokemuksiin tukeutuvaa yhdessä oppimista. Tavoitteena on, että osallistujien ensimmäinen mentorointi käynnistyy kolmen ensimmäisen päivän koulutuskokonaisuuden jälkeen ja sitä käsitellään työohjauksellisissa päivissä.
Koulutukseen sisältyvän ensimmäisen mentorointisuhteen organisoinnista vastaa mentorikoulutukseen lähettänyt taho yhdessä osallistujan kanssa tai ilman taustaorganisaatiota mentorikoulutukseen hakeutunut perhehoitaja itse.
Koulutus sisältää ennakkotehtävän ja välitehtäviä sekä perhehoidon mentoriksi aikoville että toimintaa organisoiville työntekijöille.
Vertaismentorointipäivät toteutetaan yksittäisinä päivinä noin kuuden kuukauden kuluttua ensimmäisestä koulutusjaksosta, kun osallistujat ovat jo käynnistäneet mentoritoimintaa.
Katso: alkavat mentorikoulutukset löytyvät tapahtumakalenteristamme.
Huom! Voit tilata mentorikoulutuksen omalle organisaatiollesi esimerkiksi toimintaa käynnistettäessä tai vahvistaaksesi jo olemassa olevaa mentoritoimintaa. Pyydä meiltä tarjous koulutuskokonaisuudesta.
Lisätietoja ja tarjouspyynnöt: kehittämispäällikkö Anu Lehtosaari, puh. 040 310 1443, anu.lehtosaari@perhehoitoliitto.fi ja kehittämispäällikkö Sanna Kosonen, puh. 040 310 1442, sanna.kosonen@perhehoitoliitto.fi
Valtakunnallinen mentoritoiminnan kehittämispäivä
Perhehoitoliitto järjestää mentoreille ja mentoritoiminnasta vastaaville työntekijöille joka toinen vuosi valtakunnallisen perhehoidon mentoritoiminnan kehittämispäivän.
Neuropsykiatrinen erityisyys -verkkokoulutus
Neuropsykiatriseen erityisyyteen liittyviin kysymyksiin keskittyvä koulutus perhehoitajille ja perhehoidon työntekijöille. Koulutus sisältää itseopiskelua sekä verkkotapaamisen. Kouluttajina toimivat Perhehoitoliiton asiantuntijat.
Koulutuksen jälkeen:
- Osallistuja tietää, mitä nepsy-kirjolla tarkoitetaan
- Osallistuja tunnistaa, millaisia haasteita nepsy tuo -ja liittyykö siihen myös vahvuuksia
- Osallistuja tietää, kuinka auttaa ja tukea lasta, nuorta ja aikuista arjen tilanteissa
Lisätietoja ja tarjouspyynnöt: kehittämispäällikkö Sanna Kosonen, puh. 040 310 1442 tai sanna.kosonen@perhehoitoliitto.fi
Katso: kaikille avoimet Salassapito vertaisuuteen perustuvassa tuessa-koulutukset löydät tapahtumakalenterista
Perhehoitoliiton ryhmänohjaajavalmennus
Vertaistuki on tärkeä perhehoitajien tuen muoto. Vertaistapaamiset antavat mahdollisuuden jakaa kokemuksia ja tunteita sekä oppia toisilta samankaltaisessa elämäntilanteessa olevilta.
Ryhmänohjaajavalmennus on tarkoitettu sinulle, joka olet valmis toisten perhehoitajien rinnalla kulkijaksi jakamaan iloja ja tukemaan raskaissakin kysymyksissä.
Ryhmänohjaajavalmennus antaa valmiudet toimia erilaisten vertaisuuteen perustuvien ryhmien ohjaajana. Koulutuksessa saat tietoa perhehoitajien ja sijaisvanhempien ryhmien erityispiirteistä, ryhmän ohjaamisen perusasioista, ryhmien toiminnasta ja työkaluja ryhmän ohjaamiseen.
Ryhmänohjaajavalmennus perustuu voimavaroja vahvistavaan, dialogiseen perustaan, jolloin ryhmänohjaaja voi omilla kysymyksillään auttaa ryhmään osallistujia löytämään uusia näkökulmia omiin kokemuksiinsa.
Katso: kaikille avoimet ryhmänohjaajavalmennukset löytyvät tapahtumakalenterista
Ryhmänohjaajavalmennus omalle alueelle?
Tilaa ryhmänohjaajavalmennus alueellesi tai pyydä juuri teille räätälöity valmennus organisaatiollesi. Kysy lisää ja pyydä tarjous: vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Titta Turunen, puh. 040 310 1449, titta.turunen@perhehoitoliitto.fi
Salassapito vertaisuuteen perustuvassa tuessa -koulutus
Salassapito vertaisuuteen perustuvassa tuessa -verkkokoulutus on salassapidon kysymyksiin keskittyvä koulutus perhehoitajille, vertaisasiantuntijoille, vertaisryhmien ohjaajille, mentoreille sekä perhehoitajien vertaisuuteen perustuvaa tukea järjestävien organisaatioiden työntekijöille. Koulutus sisältää itseopiskelua sekä verkkotapaamisen. Kouluttajina toimivat Perhehoitoliiton asiantuntijat.
Koulutuksen jälkeen:
- tiedät, mitä salassapito vertaisuuteen perustuvassa tuessa tarkoittaa
- tunnistat haasteet ja mahdollisuudet vertaisuuteen perustuvassa tuessa perhehoidon kentällä
- ymmärrät osallistujan, vertaisohjaajan ja järjestäjän salassapidon vastuut vertaistuen piirissä
- olet harjoitellut vertaisryhmien ohjaamisessa salassapitokysymyksiin liittyviä käytännön tilanteita ja pohtinut niihin konkreettisia ratkaisuvaihtoehtoja
- osaat soveltaa tietoa salassapidosta omassa tehtävässään vertaistoiminnan ohjaajana tai järjestäjänä
Lisätietoja ja tarjouspyynnöt: kehittämispäällikkö Anu Lehtosaari, puh. 040 310 1443 tai anu.lehtosaari@perhehoitoliitto.fi
Katso: kaikille avoimet Salassapito vertaisuuteen perustuvassa tuessa-koulutukset löydät tapahtumakalenterista
Työnohjaajana perhehoidon kentässä -täydennyskoulutus
Täydennyskoulutus on tarkoitettu työnohjaajille, jotka haluavat perehtyä perhehoidon erityiskysymyksiin työnohjauksen näkökulmasta.
Täydennyskoulutuksessa perehdymme perhehoidon rakenteisiin, lainsäädäntöön, perhehoitajan tuen kokonaisuuteen sekä eri toimijoiden vastuualueisiin työnohjauksen näkökulmasta on merkityksellisin osin. Pureudumme myös perhehoitajan arjen erityispiirteisiin eri perhehoidon muodoissa tutkien niiden tuottamia tarpeita ja merkityksiä työnohjaustilanteisiin.
Täydennyskoulutus kestää yhden päivän. Koulutuksen käyneet työnohjaajat ovat voivat halutessaan lisätä yhteystietonsa Perhehoitoliiton työnohjaajaluetteloon.
Katso: seuraavan työnohjaajien täydennyskoulutuksen ajankohdan löydät tapahtumakalenterista
Lisätietoja: kehittämispäällikkö Anu Lehtosaari, puh. 040 310 1443, anu.lehtosaari@perhehoitoliitto.fi
Valtakunnalliset lastensuojelun perhehoidon päivät
Perhehoitoliitto järjestää yhdessä Pesäpuu ry:n kanssa joka toinen vuosi valtakunnalliset lastensuojelun perhehoidon päivät. Päivät on tarkoitettu yhteiseksi kohtaamispaikaksi kaikille lastensuojelun perhehoidon parissa työskenteleville ja siitä kiinnostuneille. Päiville osallistuvat ovat sijaisvanhempia, perhekotien vanhempia, lastensuojelun työntekijöitä, työnohjaajia, kouluttajia ja muita ammattilaisia sekä perhehoidon kokemusasiantuntijoita – sijoitettuja nuoria ja syntymävanhempia.
Lue lisää perhehoidon päivistä.
Opintokeskus Sivis
Perhehoitoliitto saa tukea koulutustensa järjestämiseen Opintokeskus Sivikseltä.