Per­he­hoi­don kil­pai­lu­tus­ten epä­koh­dat uh­kaa­vat jäl­ki­huol­to­nuor­ten yk­si­löl­li­sen tuen to­teu­tu­mis­ta

Setelinippu on tasapainolaudan keskellä. Molemmilla reunoilla on puuhahmot, joita ihminen pitää käsillään kiinni.
Ku­vi­tus­ku­va: Adobe Stock

Per­he­hoi­to­lii­ton tie­toon on tul­lut usei­ta epä­koh­tia la­ki­sää­teis­ten so­si­aa­li­pal­ve­lui­den kil­pai­lu­tuk­sis­sa, jotka liit­ty­vät nuor­ten jäl­ki­huol­lon jär­jes­tä­mi­seen toi­mek­sian­to­suh­tei­se­na per­he­hoi­to­na. 

Kil­pai­lu­tus­ten tar­jous­pyyn­nöis­sä on esi­mer­kik­si lin­jat­tu, että per­he­hoi­to­na to­teu­tet­tua jäl­ki­huol­toa voi­tai­siin myön­tää vain 21-​vuotiaaksi saak­ka, vaik­ka jäl­ki­huol­lon yläi­kä­ra­ja on las­ten­suo­je­lu­lain mu­kaan 25 vuot­ta. Jos pal­ve­lu tuo­te­taan vää­rin reu­naeh­doin, haa­voit­tu­vas­sa ase­mas­sa ole­vat yli 21-​vuotiaat jäl­ki­huol­to­nuo­ret voi­vat jäädä vail­le heil­le kuu­lu­vaa yk­si­löl­lis­tä tukea, kuten asu­mis­ta per­he­ko­dis­sa.

Lii­ton tie­toon tul­leis­sa tar­jous­pyyn­nöis­sä on lin­jat­tu myös, että per­he­hoi­ta­jil­le mak­set­tai­siin jäl­ki­huol­to­nuo­ren per­he­hoi­dos­ta hoi­to­palk­kio­ta, joka olisi au­to­maat­ti­ses­ti 20 pro­sent­tia al­hai­sem­pi kuin per­he­hoi­to­lais­sa mää­ri­tel­ty palk­kion mi­ni­mi­ta­so. Per­he­hoi­to­lain mu­kaan hoi­to­palk­kio tulee mää­ri­tel­lä jo­kai­sen koh­dal­la yk­si­löl­li­ses­ti niin, että sen suu­ruus pe­rus­tuu ar­vioon hen­ki­lön hoi­det­ta­vuu­des­ta ja toi­min­nan luon­tees­ta. Hoi­det­ta­van ikä it­ses­sään ei siis ole hoi­to­palk­kion suu­ruu­den pe­rus­te.

Jos pal­ve­lu tuo­te­taan vää­rin reu­naeh­doin, haa­voit­tu­vas­sa ase­mas­sa ole­vat yli 21-​vuotiaat jäl­ki­huol­to­nuo­ret voi­vat jäädä vail­le heil­le kuu­lu­vaa yk­si­löl­lis­tä tukea, kuten asu­mis­ta per­he­ko­dis­sa

– Hy­vin­voin­tia­luei­den on huo­leh­dit­ta­va, et­tei­vät kil­pai­lu­tuk­set muo­dos­ta alueil­le käy­tän­tö­jä, jotka vaa­ran­ta­vat las­ten ja nuor­ten la­ki­sää­teis­tä oi­keut­ta jäl­ki­huol­toon. Nuo­ren tuen tarve ja jäl­ki­huol­los­ta per­he­hoi­ta­jal­le mak­set­ta­vat palk­kiot on aina ar­vioi­ta­va yk­si­löl­li­ses­ti ja nuo­ren hoi­det­ta­vuu­den pe­rus­teel­la, eri­tyis­asian­tun­ti­ja Jaana Tervo THL:n Erityispalvelut-​yksiköstä muis­tut­taa.

– Täysi-​ikäistyvän nuo­ren hoi­to­palk­kion ar­vioi­mi­ses­sa voi aut­taa ky­sy­mys, mikä muut­tuu ja miten muu­tok­set vai­kut­ta­vat per­he­hoi­ta­jan ajan­käyt­töön tai osaa­mis­tar­pei­siin, Per­he­hoi­to­lii­ton ke­hit­tä­mis­pääl­lik­kö Anu Leh­to­saari vink­kaa.

Jäl­ki­huol­toa myös ly­hy­tai­kai­se­na tai osa­vuo­ro­kau­ti­se­na per­he­hoi­to­na

Jäl­ki­huol­lol­la tar­koi­te­taan ko­ko­nais­val­tais­ta tukea, jota tar­jo­taan ylei­sim­min täysi-​ikäistyneelle nuo­rel­le huos­taan­o­ton päät­ty­mi­sen jäl­keen. Sen tar­koi­tuk­se­na on aut­taa ai­kuis­tu­vaa nuor­ta saa­vut­ta­maan riit­tä­vät val­miu­det it­se­näi­seen elä­mään. Jäl­ki­huol­lon jär­jes­tä­mis­vas­tuu siir­tyi tänä vuon­na hy­vin­voin­tia­lueil­le.

Jäl­ki­huol­lon tar­koi­tuk­se­na on aut­taa ai­kuis­tu­vaa nuor­ta saa­vut­ta­maan riit­tä­vät val­miu­det it­se­näi­seen elä­mään.

Jäl­ki­huol­toa voi­daan tar­jo­ta esi­mer­kik­si per­he­hoi­to­na sii­hen asti, kun nuori täyt­tää 25 vuot­ta. Tu­tuin tapa jär­jes­tää jäl­ki­huol­toa per­he­hoi­to­na on se, että nuori jat­kaa perhehoito-​ eli si­jais­per­hees­sä asu­mis­taan täysi-​ikäistyttyään ja saa tar­vit­se­man­sa tuen per­he­hoi­ta­jal­ta.  

Jäl­ki­huol­toa voi­daan jär­jes­tää myös ly­hy­tai­kai­se­na tai osa­vuo­ro­kau­ti­se­na per­he­hoi­to­na. Osa­vuo­ro­kau­ti­ses­sa per­he­hoi­dos­sa per­he­hoi­ta­ja tukee omaan asun­toon muut­ta­nut­ta jäl­ki­huol­to­nuor­ta tämän ko­to­na tai nuo­ren käy­des­sä per­he­hoi­to­per­hees­sä. Ly­hy­tai­kai­nen per­he­hoi­to tar­koit­taa jäl­ki­huol­toi­käi­sen nuo­ren ly­hyi­tä jak­so­ja per­he­hoi­to­per­hees­sä omaan asun­toon muut­ta­mi­sen jäl­keen. 

Li­sä­tie­dot

Avain­sa­nat: , , , , ,

Kom­men­toi ar­tik­ke­lia

Säh­kö­pos­tio­soi­tet­ta­si ei jul­kais­ta. Pa­kol­li­set ken­tät on mer­kit­ty *