Monan perhe tar­jo­aa kodin ikäih­mi­sil­le – Per­he­hoi­to on ih­mis­lä­hei­nen hoi­van muoto

Mona Moi­san­der aikoi alun perin si­jais­van­hem­mak­si, mutta ikäih­mis­ten per­he­hoi­to osoit­tau­tui lo­pul­ta hänen ju­tuk­seen. To­tut­te­lu per­he­hoi­don ar­keen alkoi si­jais­ta­mal­la mui­den per­he­ko­deis­sa, jois­sa mu­ka­na kulki usein hänen pieni Eino-​poikansa. Ke­säl­lä 2024 oli aika avata oma per­he­ko­ti.

Teks­ti: Olli Koik­ka­lai­nen

Tam­me­la­lai­nen Mona Moi­san­der sai kol­mi­sen vuot­ta sit­ten Whatsapp-​ryhmän kaut­ta vies­tin, jossa et­sit­tiin si­jais­ta Haus­jär­ven Hi­kiäl­lä toi­mi­vaan ikäih­mis­ten per­he­ko­ti Pää­syn­pe­sään.

Moi­san­der oli käy­nyt pari vuot­ta ai­em­min ikäih­mis­ten per­he­hoi­don en­nak­ko­val­men­nuk­sen ja ai­ka­naan myös si­jais­van­hem­muu­teen pe­reh­dyt­tä­vän PRIDE-​valmennuksen. Nyt elä­män­ti­lan­ne oli so­pi­va ko­keil­la per­he­hoi­ta­jan teh­tä­vää käy­tän­nös­sä, ja hän tart­tui ti­lai­suu­teen.

Se kan­nat­ti: Hen­ki­lö­koh­tai­se­na avus­ta­ja­na työs­ken­nel­lyt Moi­san­der ihas­tui ikäih­mis­ten per­he­hoi­toon siinä mää­rin, että ryh­tyi si­jais­ta­maan Pääs­kyn­pe­sän per­he­hoi­ta­jia sään­nöl­li­ses­ti. In­nos­tut­tu­aan per­he­hoi­dos­ta hän alkoi etsiä ak­tii­vi­ses­ti myös muita si­jais­tus­koh­tei­ta, ja toi­nen va­ki­tui­nen paik­ka löy­tyi hy­vin­kää­läi­ses­tä ikäih­mis­ten per­he­ko­dis­ta.

– Per­he­hoi­dos­sa pa­ras­ta on se, että siinä hoi­ta­ja pysyy sa­ma­na, hoi­ta­ja ja hoi­det­ta­va ovat per­heen­jä­se­niä ja elä­vät arkea yh­des­sä. Per­he­hoi­ta­ja­na olen voi­nut it­se­kin pa­rem­min kuin esi­mer­kik­si sil­loin, kun olin töis­sä ko­ti­hoi­dos­sa. Kun hoi­ta­jal­la ei ole jat­ku­vaa kii­ret­tä ja pai­net­ta, hoi­det­ta­vil­la­kin on mu­ka­vam­paa, ja se hei­jas­tuu myös hei­hin, Moi­san­der sanoo.

Katso tästä Per­he­hoi­to­lii­ton tuot­ta­ma video Pääs­kyn­pe­sän per­he­ko­dis­ta (ar­tik­ke­li jat­kuu vi­deon alla):

Lep­poi­sa joulu ”muo­ri­son” kans­sa

Moi­san­der per­hei­neen asuu Lounais-​Hämeen Tam­me­las­sa Rii­hi­val­ka­man ky­läs­sä. Maa­lais­ta­los­sa on po­ne­ja, ka­no­ja, pu­pu­ja ja muita eläi­miä. Läh­ties­sään val­men­tau­tu­maan ikäih­mis­ten per­he­hoi­ta­jak­si Moi­san­de­rin mie­les­sä oli ollut, että oman kodin voisi muun­taa per­he­ko­dik­si. Se tun­tui kui­ten­kin liian suu­rel­ta hy­pyl­tä tun­te­mat­to­maan, joten al­kuun oli hyvä läh­teä si­jais­hoi­ta­ja­na.

Seu­raa­van as­ke­leen aika koit­ti ke­säl­lä 2023. Pääs­kyn­pe­sän per­he­hoi­ta­jat ai­koi­vat pitää ker­ral­la pi­dem­män va­paan, jonka ajan per­he­ko­din asuk­kaat oli­si­vat muu­al­la. Moi­san­der miet­ti, että mik­sei­vät mum­mot voisi tulla hänen ko­tiin­sa tutun hoi­ta­jan luok­se ikään kuin ke­sä­lo­mal­le.

Idea to­teu­tet­tiin, ja Pääs­kyn­pe­sän neljä mum­moa viet­ti­vät ke­säl­lä kaksi viik­koa Tam­me­lan maa­lais­mai­se­mis­sa. Tätä var­ten ta­loon ra­ken­net­tiin kul­ku­ramp­pi, kes­ki­ker­rok­seen jaet­tiin asuk­kai­den ma­kuu­ti­lat kaap­pien ja ver­ho­jen avul­la ja li­säil­tiin tar­peel­li­siin paik­koi­hin tu­ki­kah­vo­ja.

Jakso sujui mu­ka­vas­ti, ja pian sen jäl­keen so­vit­tiin, että samat mum­mot tu­le­vat viet­tä­mään myös jou­lua Moi­san­de­rin per­heen kans­sa.

– Meil­lä meni myös jou­lu­viik­ko ”muo­ri­son” kans­sa lep­poi­sas­ti ja aika pe­rin­tei­sis­sä mer­keis­sä. Käy­tiin jou­lusau­nas­sa, syö­tiin jou­lu­ruo­kia, lau­let­tiin ja odo­tet­tiin jou­lu­puk­kia. Van­hem­mat lap­se­ni oli­vat isän­sä luona, mutta nuo­rim­mai­se­ni oli ko­to­na ja jakoi lah­jo­ja mum­mo­jen ilok­si, Moi­san­der ker­too.

”Per­he­hoi­dos­sa pa­ras­ta on se, että siinä hoi­ta­ja pysyy sa­ma­na, hoi­ta­ja ja hoi­det­ta­va ovat per­heen­jä­se­niä ja elä­vät arkea yh­des­sä.”

Per­he­hoi­ta­ja Mona Moi­san­der

On­nis­tu­nei­den koe­jak­so­jen jäl­keen Moi­san­der va­kuut­tui, että haave omas­ta per­he­ko­dis­ta olisi to­teu­tet­ta­vis­sa. Alkoi re­mon­toin­ti, sillä koe­jak­sot oli­vat osoit­ta­neet, että esi­mer­kik­si wc-​tilojen olisi hyvä olla laa­jem­mat. Keit­tiö­kin kai­pa­si pie­niä muu­tok­sia, jotta ruo­an­lait­to sujuu mah­dol­li­sim­man hel­pos­ti.

Ilo­pil­le­ri Eino on kai­vat­tua seu­raa

Ke­säl­lä 2024 kaik­ki oli vii­mein val­mis­ta, ja Rii­hi­ko­dok­si ni­met­ty per­he­ko­ti avasi oven­sa ikäih­mi­sil­le. Ky­sees­sä on Lounais-​Hämeen en­sim­mäi­nen ikäih­mis­ten per­he­ko­ti. Al­ku­ke­säs­tä Rii­hi­ko­dos­sa kävi vii­kon hoi­to­jak­sol­la edel­lis­vuo­del­ta tuttu po­ruk­ka Pääs­kyn­pe­säs­tä, ja hei­nä­kuus­sa tu­li­vat en­sim­mäi­set uudet asuk­kaat eri­pi­tui­sil­le jak­soil­le.

Rii­hi­ko­toon voi­daan ottaa ikäih­mi­siä asu­maan joko pit­kä­ai­kai­ses­ti tai ly­hyik­si in­ter­val­li­jak­soik­si. Ai­na­kin aluk­si Mona Moi­san­der kes­kit­tyy ly­hy­tai­kai­seen per­he­hoi­toon, sillä sille tun­tuu ole­van ky­syn­tää. Ly­hy­tai­kais­ten per­he­hoi­to­jak­so­jen to­teut­ta­mi­nen on myös käy­tän­nöl­li­sem­pää per­heen muun arjen kan­nal­ta, kun per­hees­sä on tois­tai­sek­si vain yksi per­he­hoi­ta­ja. Moi­san­de­rin puo­li­so aikoo käydä per­he­hoi­don en­nak­ko­val­men­nuk­sen myö­hem­min.

Moi­san­der ku­vai­lee it­se­ään ko­ti­hii­rek­si. Hänen mu­kaan­sa per­he­hoi­ta­juus on elä­män­ta­pa, joka mah­dol­lis­taa ko­toi­lun ja tuo elä­mään mer­ki­tyk­sel­lis­tä si­säl­töä. Per­he­hoi­to on myös siitä har­vi­nai­nen ala, että sillä on voi­nut toi­mia myös vauva-​aikana. Moi­san­de­rin nyt 2-​vuotias Eino-​poika on ni­mit­täin kul­ke­nut muu­ta­man kuu­kau­den ikäi­ses­tä läh­tien äi­tin­sä mu­ka­na per­he­hoi­don maa­il­mas­sa.

– Mo­nel­la alal­la ei var­maan kat­so­ta hy­väl­lä, jos ha­lu­aa tuoda pie­nen lap­sen mu­ka­naan, mutta per­he­ko­deis­sa on vä­lil­lä jopa toi­vot­tu, että otat­han sit­ten Einon mu­kaan, kun tulet si­jais­ta­maan. Hän on sel­lai­nen ilo­pil­le­ri, joka pi­ris­tää ikäih­mi­siä. Tätä kaut­ta Eino on myös tot­tu­nut vie­rai­siin ih­mi­siin ja paik­koi­hin, eikä päi­vä­ko­tiin me­no­kaan juuri it­ket­tä­nyt. Nyt­kin hän on kat­so­nut joka arki-​ilta yh­des­sä erään asuk­kaam­me kans­sa Pikku Kak­ko­sen ja Em­mer­da­len, Moi­san­der ker­too.

Per­he­hoi­to on In­hi­mil­lis­tä hoi­vaa ta­val­li­ses­sa ko­dis­sa lyhyt-​ tai pit­kä­ai­kai­ses­ti

  • Per­he­hoi­to voi sopia ikään­ty­neel­le, jonka arkea vai­keut­ta­vat esi­mer­kik­si tur­vat­to­muus, yk­si­näi­syys, al­ka­va muis­ti­sai­raus, han­ka­luu­det päi­vit­täi­sis­sä toi­mis­sa, vai­keu­det päi­vä­ryt­mis­sä tai ma­sen­tu­nei­suus.
  • Per­he­hoi­toa voi­daan jär­jes­tää per­he­hoi­ta­jan ko­dis­sa (per­he­ko­dis­sa) tai per­he­hoi­ta­ja voi tulla ikäih­mi­sen ko­tiin. Per­he­hoi­to voi olla joko voi lyhyt-​ tai pit­kä­kes­tois­ta ja osa- tai ym­pä­ri­vuo­ro­kau­tis­ta.
  • THL:n sel­vi­tyk­sen mu­kaan yli 3 300 ikäih­mis­tä sai per­he­hoi­toa vuon­na 2021. Sit­tem­min määrä on kas­va­nut run­saas­ti. Eni­ten tar­jol­la on ly­hyt­kes­tois­ta, ym­pä­ri­vuo­ro­kau­tis­ta per­he­hoi­toa per­he­ko­dis­sa.
  • Hy­vin­voin­tia­lu­eet mää­rit­te­le­vät per­he­hoi­don myön­tä­mis­pe­rus­teet, ar­vioi­vat ikään­ty­neen pal­ve­lui­den tar­peen, pe­ri­vät per­he­hoi­dos­sa ole­val­ta asia­kas­mak­sun, mak­sa­vat per­he­hoi­ta­jil­le hoi­to­palk­kiot ja kus­tan­nus­ten kor­vauk­set, hy­väk­sy­vät hen­ki­lön so­vel­tu­vuu­den per­he­hoi­ta­jak­si ja kodin so­vel­tu­vuu­den per­he­ko­dik­si sekä val­vo­vat per­he­hoi­toa.
  • Jos olet kiin­nos­tu­nut toi­mi­maan ikään­ty­nei­den per­he­hoi­ta­ja­na tai per­he­hoi­to voisi sopia lä­hei­sel­le­si, ota yh­teyt­tä omaan hy­vin­voin­tia­lu­ee­see­si. Ikäih­mis­ten per­he­hoi­don yh­teys­tie­to­ja löy­tyy esi­mer­kik­si Per­he­hoi­to­lii­ton yl­lä­pi­tä­mäl­tä per­he­hoi­ta­jak­si.fi-​sivustolta.
  • Lataa tääl­tä Per­he­hoi­to­lii­ton tuot­ta­ma mak­su­ton esite ikäih­mis­ten per­he­hoi­dos­ta.

Pi­dit­kö lu­ke­mas­ta­si? Jul­kai­sem­me pie­nen osan Perhehoito-​lehden si­säl­lös­tä täl­lai­si­na mak­sut­to­mi­na verk­koar­tik­ke­lei­na. Leh­den kaik­ki si­säl­löt saat luet­ta­vak­se­si ti­laa­mal­la Perhehoito-​lehden joko print­ti­nä tai di­gi­taa­li­se­na nä­köis­leh­te­nä. Sa­mal­la tuet Per­he­hoi­to­lii­ton toi­min­taa!


Avain­sa­nat: , , , , , ,

Kom­men­toi ar­tik­ke­lia

Säh­kö­pos­tio­soi­tet­ta­si ei jul­kais­ta. Pa­kol­li­set ken­tät on mer­kit­ty *