Suomeen tarvitaan kansallinen perhehoitostrategia – Luodaan se yhdessä!

Mies puhuu kokoussalissa ja yleisö kuuntelee taustalla.
Perhehoitoliiton liittokokouksessa Jyväskylässä oli 52 osallistujaa, jotka edustivat 18:aa Perhehoitoliiton jäsenyhteisöä. Valtaosa jäsenyhteisöistä on perhehoitajien yhdistyksiä eri puolilta Suomea. Perhehoitoyhdistyksissä on yhteensä liki 4 000 jäsentä. Kuva: Olli Koikkalainen / Perhehoitoliitto

Lauantaina 26.4.2025 kokoontunut Perhehoitoliiton liittokokous vaatii, että perhehoitoa ei kohdella lyhytaikaisena projektina, vaan sen kehittämiseen investoidaan pitkällä aikavälillä yli hallituskausien. Perhehoitoliitto ehdottaa, että Suomeen laaditaan kansallinen strategia perhehoidon kehittämiseksi, sen määrän kasvattamiseksi ja laadun varmistamiseksi.

Perhehoitoliitto kutsuu valtion hallinnon, viranomaiset, hyvinvointialueiden päättäjät sekä perhehoitajat ja perhehoidossa asuvat läheisineen ottamaan tämän haasteen vastaan, jotta perhehoidon kehittäminen ja kasvattaminen toteutuvat kestävällä tavalla.

Tämä vaatii selkeää tahtotilaa, jossa perhehoidon kehittämiseen sitoudutaan sekä kansallisella että paikallisella tasolla. Perhehoidon vahvistaminen ja kasvattaminen on investointi tulevaisuuteen.

Liittokokous muistuttaa, että perhehoidon avulla varmistamme, että lapsilla, nuorilla, ikäihmisillä, kehitysvammaisilla ja mielenterveystoipujilla on mahdollisuus elää turvallista ja inhimillistä perhearkea. Perhehoito on elintärkeä osa yhteiskuntamme sosiaali- ja terveyspalveluita.

Perhehoitoliiton tehtävänä on tehdä perhehoidon edistämiseksi pitkäkestoista kehittämistyötä, jotta palvelu vastaa lasten ja aikuisten tarpeisiin ja perhehoitajat voivat keskittyä hoiva-, huolenpito- ja kasvatustehtäviinsä.

Liittokokouksen mukaan perhehoidon kehittäminen vaatii sitoutumista ja jatkuvaa, pitkäjänteistä työtä – niin lainsäädännössä kuin käytännön toiminnassa. Tarvitsemme kansallisen strategian perhehoidon kehittämiseksi.

Vain ennakoivalla suunnittelulla voimme luoda palvelun, joka sopii ihmiselle, sen sijaan, että ylläpitäisimme palvelurakenteita, joihin sovitamme ihmisen. Hyvinvointialueiden viranhaltijoiden on oltava valmiita ottamaan käyttöön palvelurakenteisiinsa uusia toimintamalleja, jotta oikea-aikainen pääsy perhehoitoon mahdollistuu.

Lisätiedot


Avainsanat: , , , , , ,

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *