Miten monien treffien jälkeen voisit muuttaa yhteen?

Britanniassa perhehoitoon muuttoa harkitseva aikuinen käy perhekodissa ensin kahvilla, sen jälkeen kenties illallisella ja ehkä sitten yökylässä. Sopisiko samanlainen tutustumismalli Suomeen, Perhehoitoliiton Hanni Salo ja Minna Laine pohtivat.

Kaksi miestä istuu puutarhassa pöydän ääressä huomassa kahvia.
Kuvituskuva: Adobe Stock

Muistatteko vielä, kun pohdimme ikääntyneiden pitkäaikaisen perhehoidon yhteyttä Tinderiin? Nämä pohdinnat löydät tästä linkistä.

No, juttelimme brittien kanssa sikäläisestä tavasta kartoittaa ja tunnistaa toisilleen sopivia pareja tai yhteisöjä hoivaa tarvitsevista ja perhehoitajista ja perhekodeista – ja ajatus deittailusta palasi mieleemme.

Keskusteluissa Ison-Britannian perhehoidon koordinaattoreiden kanssa korostui heidän ymmärryksensä siitä, että hoivan tarjoaminen yksityiskodissa yhdessä asuen toimii vain, jos kaikki kodissa asuvat ihmiset tulevat keskenään toimeen.

Yleensä kun halutaan löytää kumppani, mennään sopivalta tuntuvan ihmisen kanssa monesti ensin kahville. Jos molemmat haluavat nähdä uudelleen, voidaan tavata aterian merkeissä. Aika harvoin muutetaan toisen kotiin yhden kahvihetken jälkeen, vai mitä?

Näin – rauhassa tunnustellen – aikuisten perhehoidon aloitusprosessi Britanniassa menee. Ihminen käy perhekodissa kahvilla, sen jälkeen kenties lounaalla tai illallisella ja ehkä sitten yökylässä. Tutustumiskertoja voi olla niin monta kuin ihminen haluaa ennen sitoutumista pitkäaikaiseen asumiseen perhehoidossa. Myös perhehoitaja voi käydä ihmisen kotona tutustumassa – ihan niin kuin muutoinkin tutustumisvaiheessa tehdään.

”Kodin ja elämän jakaminen on ihmiselle iso päätös. Siksi nopeita muuttoja on syytä välttää. ”

Tuntuu itsestäänselvyydeltä, että yhteiselo voi vaatia elämänlaadun kannalta liikaa kompromisseja, jos ihmiselle valitaan paikka perhekodissa vain sen mukaan, miten tilaa on vapaana. On myös kysyttävä, voivatko toistuvat uutiset vanhuspalveluiden huonosta saatavuudesta lisätä ikääntyvän painetta sopeutua väkisin perhekotiin, joka on laadukas ja hyvä, mutta jossa elämä ei enää tunnukaan omalta.

Kun ammattilaiset päivittäisessä työssään pyrkivät turvaamaan ikääntyneelle perusasiat, kuten turvan, ruoan ja puhtauden, voiko silloin tuntua utopialta huolehtia siitä, että perhekoti olisi myös ikääntyvän totuttuun elämäntyyliin sopiva?

Britanniassa aikuisten perhehoidosta puhutaan kodin jakamisesta hoivan kera (Shared Homes Plus). Suomen ja Britannian perhehoidon järjestelyjen ja perhehoitajien aseman suhteen on monenlaisia eroja. Haluaisimme kuitenkin, että meillä otettaisiin heiltä opiksi ainakin tämä: kodin ja elämän jakaminen on ihmiselle iso päätös. Siksi nopeita muuttoja on syytä välttää. 

Kysyimme kaikilta hyvinvointialueilta loppuvuodesta 2024, miten niissä hoidetaan ihmisen ja perhekodin yhteensovittamista. Vastausten mukaan Suomessa pitkäaikaisen perhehoidon aloituksissa luotetaan hyvin pitkälti tutustumisjaksoon: ikääntynyt muuttaa perhekotiin, ja sitten katsotaan, miten yhteiselo sujuu, ennen kuin tehdään pidempiaikainen päätös perhekodissa asumisesta.

”Epäonnistunut kokeilu tutustumisjaksolla aiheuttaa epäonnistumisen kokemuksia ja kuormitusta kaikille osapuolille sekä aikamoisen rahaläjän menoa.”

Me Kodista kotiin -hankkeessa rakennamme mallia ja työkaluja siihen, että tutustumisjaksoon lähdettäisiin nykyistä paremmin valmistautuneina ja harkitummin. Toisin sanoen, että ihmisen ja perhekodin yhteensopivuutta pohdittaisiin rauhassa ja tutustuttaisiin hieman puolin ja toisin jo ennen tutustumisjaksoa.

Epäonnistunut kokeilu tutustumisjaksolla aiheuttaa epäonnistumisen kokemuksia ja kuormitusta kaikille osapuolille sekä aikamoisen rahaläjän menoa (tätä voisi joku joskus laskea). Voisi olla vaivan väärti panostaa yhteensovittamiseen.

Voisiko toisiinsa tutustumiseen ja treffeihin ennen muuttoa antaa hieman enemmän aikaa? Kannattaisiko tutustuminen aloittaa – esimerkiksi perhekotien esitteisiin tutustumalla ja omia toiveita arvioimalla tarkistuslistan avulla – jo ennen kuin hoivapaikan löytämisellä on tulipalokiire?

Montako kertaa sinä haluaisit tavata uuden ihmisen, ennen kuin olisit valmis muuttamaan hänen luokseen hänen uusperheensä kotiin?


Hanni Salo ja Minna Laine
Kodista kotiin -hanke / Perhehoitoliitto


Avainsanat: , , , , , , , , ,

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *