Perhehoitaja on hybridiosaaja

Hyvinvointi koostuu omasta ja perhekodin kaikkien asukkaiden elämänlaadusta. Perhekoti ympäristönä nivoo hyvinvoinnin palaset yhteen.

Perhekoti ja perhehoitaja voidaan nähdä hybridiosaajana, tunteiden ja tarpeiden tulkitsijana, joka elää arkea vaihtelevissa ikäihmisten toimintakyvyn ja mielen maisemissa. Perhehoito kannattelee, hoivaa, koskettaa, kertoo ja kuulostelee ikäihmistä yksittäin ja ryhmänä.

Hyvinvointia luodaan yhteisöllisyydellä ja osallisuudella, ikäihmisen elämäntarinan ja yksilöllisyyden tuntemisella. Tämä vaatii aikaa, vuoropuhelua, kohtaamista ja kuuntelua sen sijaan, että hyvinvoinnin tekijät määriteltäisiin etukäteen. Näin tunnistetaan ikäihmiselle merkitykselliset asiat, joita pystytään tukemaan ja toteuttamaan arjessa.

Perhehoito kannattelee, hoivaa, koskettaa, kertoo ja kuulostelee ikäihmistä yksittäin ja ryhmänä

Ikäihmisen hyvinvoinnin tukemisessa ovat mukana sekä perhekoti että omaiset ja/tai läheiset, perhehoidon työntekijät, vapaaehtoiset, ystävät ja tuttavat. Jokaisella on oma paikkansa tässä kokonaisuudessa. Joku voi viedä kyläilemään, toinen taas liikkumaan ja kolmas käymään asioilla. Yhdessä tekeminen tukee kaikkien hyvinvointia ja voimavaroja. Osallisuus antaa ikäihmiselle merkityksellisyyden kokemuksia ja pitää yllä toimintakykyä tuoden mukanaan iloa ja eloa arkeen.

Ikäihmisen hyvinvoinnin tukemisessa ovat mukana sekä perhekoti että omaiset ja/tai läheiset, perhehoidon työntekijät, vapaaehtoiset, ystävät ja tuttavat

Hyvinvointi koostuu monesta palasesta, omasta ja perhekodin kaikkien asukkaiden elämänlaadusta. Ikäihminen kykenee ilmaisemaan omaa vointiaan ja sitä, minkä hän kokee itselleen hyväksi, kun hänelle annetaan tilaa ilmaista itseään. 

Elämänlaatu rakentuu jokaisen omista tarpeista ja kokemuksesta siitä, millainen vaikka on hänen yhteytensä omiin läheisiin tai omaisiin tai perhekodin ja sen kaikkiin asukkaisiin ja millaista kanssakäyminen on. Kokeeko ikäihminen olonsa hyväksytyksi ja turvalliseksi, löytääkö hän mielekästä tekemistä / harrastusta arjesta tai pääseekö hän nauttimaan ulkoilmasta? Perhekoti ympäristönä nivoo hyvinvoinnin palaset yhteen.

Avainsanat: , , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *