Kotona perheessä -hanke on päättynyt – Tuotokset jäävät elämään

Vanha nainen kävelee keittiössä rollaattorin kanssa. Taustalla nainen laittaa ruokaa.
Ikäihmisten perhehoidon yhteisöllistä arkea Saarijärvellä vuonna 2018. Kuva: Petteri Kivimäki / Perhehoitoliiton arkisto

Vuoden 2023 lopussa päättyneen Perhehoitoliiton Kotona perheessä -hankkeen päämääränä oli turvata ikääntyneiden hyvinvointia ja hyvää arkea perhehoidossa. Tämä yhteinen tehtävä jatkuu hankkeen päättymisestä huolimatta, ja sitä eletään todeksi päivittäin perhehoidossa.  

Hanketta tarvittiin erityisesti siihen, että ikääntyneet itse pääsivät määrittelemään, millaista hyvä perhehoito on. Tämän pohjalta rakennettiin hankkeen päätuotos eli perhehoitajaa tehtävässään ohjaavat Hyvän perhehoitoarjen suositukset (2021). 

Perhehoidon kentällä suosituksille on löydetty monia käyttömahdollisuuksia esimerkiksi perhehoitajan itsearvioinnin välineenä, nostamassa esille arkisten elämänlaatutekijöiden arvoa ja perhehoitajan tehtävän merkityksellisyyttä. Suosituksia hyödynnetään perhehoidon laadun varmistamisessa, ohjauksessa ja valvonnassa.

Suositusten juurruttaminen hyvinvointialueille jatkuu

Kolmen vuoden aikana Perhehoitoliitossa varmistettiin tavoitteellisesti, että Kotona perheessä -hankkeen tuotokset jäävät elämään ja kerättyä tietoa hyödynnetään osana Perhehoitoliiton vakiintunutta toimintaa. Hankkeessa tuotettuja materiaaleja löytyy jatkossakin Perhehoitoliiton sivuiltaMuistisairaiden ihmisten hyvä elämä perhehoidossa -verkkovalmennus toteutetaan vuosittain, ja hankkeen teemat ovat esillä myös muissa tapahtumissa. 

Hankkeessa tuotettu tieto ja materiaalit on integroitu osaksi uusien perhehoitajien ennakkovalmennusta. Edistämme myös edelleen sitä, että suositukset liitetään osaksi hyvinvointialueiden perhehoidon toimintaohjeita. Tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että Hyvän perhehoitoarjen suositukset ovat löytyneet jo jonkin aikaa myös THL:n sivuilta. Ne ovat myös tarjolla hyvänä käytäntönä sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemaan ikääntyneiden palveluiden laatusuositukseen vuosille 2024–2027.  

Kotona perheessä -hankkeen hankepäällikkö Minna Laine jatkaa Perhehoitoliiton uudessa Kodista kotiin -hankkeessa

Pidetään jatkossakin huolta ikääntyvistä ja perhehoidon laadusta ikääntyviä ja heidän perhehoitajiaan kuunnellen! 

Lisätiedot

Avainsanat: , , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *