Ajoissa kotiin -kampanjan Joona Toivio: ”Sijoitetut lapset olivat osa perhettämme ihan yhtä lailla kuin kaikki muutkin”

Mies katsoo kameraan. Taustalla näkyy puita ja taivasta.
Joona Toivio. Kuva: Rudy Alvarado

Uusien sijaisvanhempien ja muiden perhehoitajien rekrytointikampanja Ajoissa kotiin järjestetään tänä vuonna 6.–19. syyskuuta teemalla Perhehoito on joukkuelaji. Tällä halutaan muistuttaa, että niin joukkueurheilussa kuin perhehoidossakin onnistuminen vaatii tiimin eri osien saumatonta ja luottamuksellista yhteistyötä.

Kampanjaa suojelee Suomen jalkapallomaajoukkueen eli Huuhkajien kapteeninakin hiljattain pelannut Joona Toivio. Toivion vanhemmat toimivat Joonan lapsuus- ja nuoruusvuosina lastensuojelun perhehoitajina eli sijaisvanhempina. Käytännössä Joonan lapsuudenkodissa asui hänen biologisten vanhempiensa ja veljiensä lisäksi huostaanotettuja lapsia, jotka oli sijoitettu kotikunnastaan heille.

Niin joukkueurheilussa kuin perhehoidossakin onnistuminen vaatii tiimin eri osien saumatonta ja luottamuksellista yhteistyötä.

Joona Toivio kertoo, että hänestä tuntui luontevalta elää perheessä, jossa oli myös sijoitettuja sisaruksia. Hänen mukaansa sijoitetut lapset olivat ihan yhtä lailla osa Toivioiden perhettä kuin kaikki muutkin. Osa heistä harrasti Joonan tavoin jalkapalloa.

– Sain kasvaa todella hienossa perheessä ja olen mielelläni mukana lisäämässä tietoisuutta sijaisvanhemmuudesta. On tosi iso juttu, että ihmiset pystyvät sijaisvanhempina antamaan turvallisen lapsuuden myös sellaisille lapsille, joilla ei olisi välttämättä mahdollisuutta siihen muuten. Nykyään kun olen itsekin isä, olen oppinut arvostamaan vanhempieni valintaa entisestään, Toivio sanoo.

Joona Toivio kertoo, että hänestä tuntui luontevalta elää perheessä, jossa oli myös sijoitettuja sisaruksia.

Lue lisää Joona Toivion mietteitä sijaisvanhemmuudesta ja elämästä jalkapallokenttien ulkopuolella tällä viikolla ilmestyneestä Perhehoito-lehdestä 4/2021. Juttu on luettavissa maksutta tämän linkin kautta.

Sijaisvanhempia tarvitaan lisää

THL:n tuoreimman lastensuojelutilaston mukaan Suomessa oli vuonna 2020 hieman yli 19 000 kodin ulkopuolelle sijoitettua lasta ja nuorta. Heistä runsaat 8 100 asui perhehoidossa eli sijaisperheissä.

Sijoitettujen lasten määrä on ollut kasvussa jo vuosia, ja korona-aika on lisännyt entisestään monien lapsiperheiden kuormitusta. Suomessa lastensuojelun avohuollon asiakkaina oli viime vuonna lähes 49 000 lasta ja nuorta.

”On tosi iso juttu, että ihmiset pystyvät sijaisvanhempina antamaan turvallisen lapsuuden myös sellaisille lapsille, joilla ei olisi välttämättä mahdollisuutta siihen muuten.”

-Joona Toivio

Uusia sijaisvanhempia tarvitaan jatkuvasti lisää myös siitä syystä, että perhehoito on ollut vuodesta 2012 lähtien lastensuojelun sijaishuollon ensisijainen hoitomuoto esimerkiksi laitossijoituksiin nähden. Viime vuonna kunnilla ja kuntayhtymillä oli toimeksiantosopimus noin 4 800 sijaisperheen kanssa.

Kirkkovenesoutua ja somenäkyvyyttä

Ajoissa kotiin -kampanjaan osallistuu kuntia, kuntayhtymiä, lastensuojelun sijaishuollon yksiköitä, järjestöjä ja perhehoitopalveluja tuottavia yrityksiä. Ne järjestävät eri puolilla maata infotilaisuuksia ja tempauksia, joissa sijaisvanhemmuutta ja muita perhehoidon muotoja tehdään tutuiksi.

Esimerkiksi Perhehoitokumppanit Suomessa Oy järjestää maanantaina 6.9. kirkkovenesoututempauksen Nokialla, Helsingissä ja Oulussa. Pääkaupunkiseudun kunnat puolestaan järjestävät yhteisen infowebinaarin sijaisvanhemmuudesta torstaina 16. syyskuuta. Tarkemmat tiedot kampanjatapahtumista löytyvät sijaisvanhemmaksi.fi-sivustolta.

Kampanjointi näkyy vahvasti myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #ajoissakotiin#hyväperhehoito ja #joukkuelaji. Facebookin käyttäjille on tarjolla myös Ajoissa kotiin -niminen profiilikuvan kehys, jonka saa maksutta käyttöönsä näillä ohjeilla.

Ajoissa kotiin -kampanjaa koordinoi Perhehoitoliitto ry. Liitto ylläpitää myös sijaisvanhemmaksi.fi-sivustoa, joka tarjoaa tietoa sijaisvanhemmuudesta.

Lisätiedot:

Avainsanat: , , , , , , , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *