Huuhkajien Joona Toivio kampanjoi sijaisvanhemmuuden puolesta: ”Se on tosi iso juttu”

Mies katsoo kameraan. Kuvan tausta on sininen.
Joona Toivio. Kuva: Carl Sandin

Uusien sijaisvanhempien ja muiden perhehoitajien rekrytoimiseen tähtäävä järjestetään 6.–19. syyskuuta. Tänä vuonna kampanjan teemana on ”Perhehoito on joukkuelaji”. Tällä halutaan muistuttaa, että niin joukkueurheilussa kuin perhehoidossakin onnistuminen vaatii tiimin eri osien saumatonta ja luottamuksellista yhteistyötä.

Tämänkertaista kampanjaa suojelee Suomen jalkapallomaajoukkueen eli Huuhkajien luottopelaaja Joona Toivio. Toivion vanhemmat toimivat Joonan lapsuus- ja nuoruusaikana lastensuojelun perhehoitajina eli sijaisvanhempina. Käytännössä Joonan lapsuudenkodissa asui hänen biologisten vanhempiensa ja sisarustensa lisäksi huostaanotettuja lapsia, jotka oli sijoitettu asumaan heille.

Joona Toivion vanhemmat toimivat Joonan lapsuus- ja nuoruusaikana lastensuojelun perhehoitajina eli sijaisvanhempina.

Toivio kertoo, että sijoitetut lapset olivat aivan yhtä lailla osa hänen lapsuudenperhettään kuin kaikki muutkin. Toivion kokemuksen mukaan kaikki sisarukset saivat tasavertaiset mahdollisuudet kasvuun. Osa sijoitetuista lapsista esimerkiksi harrasti Joonan tavoin jalkapalloa.

– Sain kasvaa todella hienossa perheessä ja olen mielelläni mukana lisäämässä tietoisuutta sijaisvanhemmuudesta. On tosi iso juttu, että ihmiset pystyvät sijaisvanhempina antamaan turvallisen lapsuuden myös sellaisille lapsille, joilla ei olisi välttämättä mahdollisuutta siihen muuten. Nykyään kun olen itsekin isä, olen oppinut arvostamaan vanhempieni valintaa entisestään, Toivio sanoo.

Sijaisperheiden tarve on kasvussa

Tuoreimman lastensuojelutilaston mukaan Suomessa oli vuonna 2020 hieman yli 19 000 kodin ulkopuolelle sijoitettua lasta ja nuorta. Heistä noin 43 prosenttia (hieman yli 8 100) asui perhehoidossa eli sijaisperheissä. Sijoitettujen lasten määrä on ollut kasvussa jo pitkään. Korona-aika on lisännyt entisestään monien lapsiperheiden kuormitusta ja kasvattanut lastensuojelun tarvetta.

Uusia sijaisvanhempia tarvitaan jatkuvasti lisää myös siitä syystä, että perhehoito on ollut vuodesta 2012 lähtien lastensuojelun sijaishuollon ensisijainen hoitomuoto esimerkiksi laitossijoituksiin nähden. Viime vuonna kunnilla ja kuntayhtymillä oli toimeksiantosopimus noin 4 800 sijaisperheen kanssa.

Uusia sijaisvanhempia tarvitaan jatkuvasti lisää myös siitä syystä, että perhehoito on ollut vuodesta 2012 lähtien lastensuojelun sijaishuollon ensisijainen hoitomuoto.

Ajoissa kotiin -kampanjaan osallistuu kuntia, kuntayhtymiä, lastensuojelun sijaishuollon yksiköitä, järjestöjä ja perhehoitopalveluja tuottavia yrityksiä. Ne järjestävät eri puolilla maata infotilaisuuksia ja tempauksia, joissa sijaisvanhemmuutta ja muita perhehoidon muotoja tehdään tutuiksi.

Tiedot kampanja-ajan tapahtumista täydentyvät kesän aikana sijaisvanhemmaksi.fi-sivustolle. Kampanjointi näkyy vahvasti myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #ajoissakotiin.

Ajoissa kotiin -kampanjaa koordinoi Perhehoitoliitto ry, joka myös ylläpitää sijaisvanhemmaksi.fi-sivustoa. Perhehoitoliitto on valtakunnallinen, toimeksiantosopimussuhteisen perhehoidon asiantuntijajärjestö, joka vaikuttaa, viestii, neuvoo ja kouluttaa perhehoitoon liittyvissä asioissa. 

Perhehoitoliitto tukee perhehoitajia ja heidän perheitään, joihin kuuluvat myös hoidettava lapset, nuoret ja aikuiset. Vuonna 1983 perustettuun Perhehoitoliittoon kuuluu 22 perhehoitoyhdistystä, joissa on noin 4 300 jäsentä.

Lisätiedot

Avainsanat: , , , , , , , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *