Perhehoitajan on saatava tukea hatkaamistilanteissa

Perhehoitoliitto esittää, että perhehoidosta luvatta poistuneiden lasten ja nuorten asemaan ja oikeuksiin mahdollisesti vaikuttavat lakimuutokset valmisteltaisiin samanaikaisesti kuin laitoshoidosta luvatta poistuneiden lasten asiat. Näin varmistetaan, että sijaishuollossa asuvia lapsia kohdellaan lainsäädännön tasolla yhdenvertaisesti sijaishuoltopaikasta riippumatta.
Perhehoitoliitto ehdotti asiaa helmikuussa jättämässään lausunnossa, jossa se kommentoi sosiaali- ja terveysministeriön valmisteluryhmän esittämiä keinoja puuttua sijaishuoltopaikoistaan luvatta poissaolevien lasten tilanteisiin nykyistä tiukemmin. Monet esitetyistä keinoista edellyttävät muutoksia lainsäädäntöön, kuten lastensuojelulakiin.
Liitto korostaa lausunnossaan, ettei lapsen palauttamiseen perhehoitopaikkaansa liittyvää lapsen oikeuksien punnintaa ja muuta tilannekohtaista harkintaa saa jättää yksittäisen perhehoitajan vastuulle arjen akuuteissa tilanteissa. Valtiovallan on varmistettava lainsäädännön keinoin, että perhehoitaja saa tilanteiden ratkomiseen riittävää tukea.
Liitto antaa tukensa valmisteluryhmän ehdotukselle sosiaaliviranomaiselle säädettävästä toimivallasta, joka mahdollistaisi myös perhehoitopaikasta luvatta poistuneen lapsen puhelimen paikannuksen ja edistäisi siten lapsen paluuta sijaisperheeseensä.
Perhehoitaja ei voi aina jalkautua etsintöihin
Perhehoitoliitto pitää hyvänä myös valmisteluryhmän esitystä lapsikohtaisesta etsintä- ja palauttamissuunnitelmasta. Asian jatkovalmistelussa tulisi kuitenkin huomioida, ettei perhehoitajaa tule velvoittaa jalkautumaan lapsen etsintöihin, sillä jalkautuminen ei ole perhehoitajalla aina mahdollista. Näin on esimerkiksi silloin, jos sijaisperheessä asuu useita lapsia tai perhehoitaja on perheen ainoa aikuinen.
Valmisteluryhmän esityksiin kuuluu myös, että luvatta poistunutta lasta voisi vastaisuudessa motivoida palaamaan sijaishuoltopaikkaansa ohjaamalla fyysisesti ilman voimakeinoja. Perhehoitoliiton mukaan perhehoidon kohdalla asiasta olisi hyvä säätää mahdollisimman samalla tavalla kuin lastensuojelulaitosten henkilöstöä.
Perhehoitoliitto muistuttaa lausunnossaan myös, että perhehoidosta luvatta poistuminen ja perhehoidossa kohdatut haastavat kasvatustilanteet edellyttävät ratkaisukeskeistä, nykyteknologian huomioivaa ja lapsiperhearjen realiteetteihin perustuvaa sääntelyä. Nykyisellään sääntely on puutteellista, ja perhehoitajat joutuvat arvioimaan tilanteita yksin ilman riittävää tukea, koska sosiaalityön tuki ja erityisosaaminen tilanteisiin ovat riittämättömiä.
– Tavoitteenamme on säilyttää perhehoidon luonne ja varmistaa, että se säilyy ensisijaisena sijaishuollon muotona eikä rajautuisi pois esimerkiksi nuorisoikäisiltä vain iän perusteella. Vahvempi sääntely edistää lapsen oikeuksien toteutumista perhehoidon arjessa, liitto kiteyttää.
Lisätiedot
- kehittämispäällikkö Anu Lehtosaari, anu.lehtosaari@perhehoitoliitto.fi, puh. 040 310 1443.
- Lue tästä Perhehoitoliiton lausunto kokonaisuudessaan (pdf-tiedosto).
- Lue täältä lisää sosiaali- ja terveysministeriön valmistelutyöryhmästä.
- Perhehoitoliiton blogi: Vaihtoehtoja mobiilipaikannukselle perhehoidossa
Avainsanat: hatkaaminen, hatkaus, lastensuojelu, lastensuojelulaki, lausunto, perhehoitajat, perhehoito, Perhehoitoliitto, sijaishuolto, sijaisperheet