Tällaisia eri tukia perhehoitajat voivat saada sähkölaskuihinsa

Kuvassa on valkoinen sähköjohto.
Kuva: Jonna Markkula

Suurten sähkölaskujen kanssa painiville suomalaisille on räätälöity useita tukimuotoja, jotka koskevat myös toimeksiantosuhteisia perhehoitajia. Esimerkiksi sähkön arvonlisäveroa on laskettu 24 prosentista 10 prosenttiin ajalle 1.12.2022–30.4.2023. Alennus koskee kaikkien kuluttajien sähköenergiamaksua, ei siirtomaksua.

Uutta tukea suomalaiset voivat saada joko verotuksen kautta sähkövähennyksenä tai Kelan maksamana väliaikaisena sähkötukena. Kumpaakin tukimuotoa on haettava itse, ne koskevat vain sähköenergialaskuja (ei siirtomaksuja) eikä molempia voi saada samanaikaisesti. 

Lisäksi eduskunta hyväksyi 27.2.2023 lakiesityksen uudesta, takautuvasti maksettavasta sähköhyvityksestä. Lakipaketti sisältää kaksi uutta tukimuotoa: kertakorvauksena kaikille tuen ehdot täyttäville kotitalouksille maksettavan väliaikaisen hyvityksen sähkölaskusta ja mahdollisuuden lykätä sähkölaskun eräpäivää.

Sähkölaskun maksamiseen voi saada apua myös Kelan toimeentulotukena.

1. Verohallinnon sähkövähennys

Kyse on määräaikaisesta verovähennyksestä, joka myönnetään tammi–huhtikuun 2023 sähkölaskujen perusteella, jos kyseisen ajanjakson sähkölaskut ovat yhteensä yli 2 000 euroa. Sähkövähennyksen määrä on 60 prosenttia 2 000 euroa ylittävältä osalta, ja sitä voi saada korkeintaan 2 400 euroa yhtä vakituista asuntoa kohden. 

Sähkövähennyksellä ja kotitalousvähennyksellä on yhteinen 100 euron omavastuu. Sähkövähennyksen voi hyödyntää kuluvana vuonna hakemalla muutosverokortin tai ensi vuonna korjaamalla vuoden 2023 veroehdotusta.

Katso lisätietoa sähkövähennyksestä ja hakuohjeet Verohallinnon sivuilta

Ne perhehoitajat, jotka vähentävät verotuksessaan kustannusten korvaukset tulonhankkimiskuluna hyvinvointialueen ilmoittamien korvausten perusteella, voivat tehdä normaalin sähkövähennyksen, vaikka saatuun kulukorvaukseen sisältyy myös hoidettavien osuus laskennallisista asumiskustannuksista (sisältäen sähkökulut).

Ne perhehoitajat, jotka käyttävät kustannusten korvausten vähennysperusteena perhehoidosta aiheutuvia todellisia kuluja, voivat tehdä sähkövähennyksen vain siitä sähköenergiamaksujen määrästä, jota ei vähennetä tulonhankkimiskuluna. Jos perhehoitajan ja hänen ”perusperheensä” osuus sähköenergiamaksuista ylittää 2 000 euroa, perhehoitaja voi tehdä vähennyksen verotuksessa. 

Katso lisätietoa perhehoitajien verotuksesta Perhehoitoliiton sivuilta.

2. Kelan väliaikainen sähkötuki

Kela voi maksaa väliaikaista sähkötukea niille, joilla ei kerry riittävästi verotettavaa tuloa sähkövähennyksen saamiseksi. Kelan sähkötukea voi saada tammi–huhtikuun 2023 ajalta yhden asunnon sähkölaskuihin. Tukisumma on 60 prosenttia kuukauden sähkölaskusta, josta on vähennetty sähkönsiirron osuus ja 400 euron omavastuu.

Katso lisätietoa sähkötuesta ja hakuohjeet Kelan sivuilta.

3. Sähköhyvitys ja mahdollisuus pidentää sähkölaskun maksuaikaa

Takautuvasti maksettava valtion tukema sähköhyvitys on kertakorvaus. Sen suuruus perustuu vuoden 2022 marras- ja joulukuun sähköenergian kulutukseen ja loppukäyttäjän sähköenergian hintaan marras- ja joulukuussa 2022 sekä tammikuussa 2023. Sähköhyvitystä saavat ne kuluttajat, jotka ovat maksaneet sähköenergiasta yli 10 senttiä kilowattitunnilta, ja ne, joilla on pörssihintaan perustuva sähkönmyyntisopimus.

Hyvitystä maksetaan laskennallisesti neljän kuukauden ajalta eli marras- ja joulukuulta 2022 sekä tammi- ja helmikuulta 2023. Hyvityksen määrä on 50 prosenttia 90 euron kuukausikohtaisen omavastuun ylittävästä osasta. Maksimissaan hyvitystä voi saada 700 euroa kuukaudessa, yhteensä siis 2 800 euroa neljältä kuukaudelta. Sähköyhtiöt vähentävät tukisumman automaattisesti sähkölaskusta. 

Sähköhyvityskokonaisuuden mukaan kuluttaja-asiakkaille tulee myös myöntää enintään 120 päivää lisämaksuaikaa 1.1.–30.4.2023 välillä syntyneen sähkölaskun alkuperäiseen eräpäivään. Pyyntö lisämaksuajasta tulee esittää ennen laskun eräpäivää.

Sähköhyvityskokonaisuus tulee sähkövähennyksen ja Kelan sähkötuen lisäksi, eli sitä voisi saada yhtä aikaa niiden rinnalla. 

Katso lisätietoa sähköhyvityksestä eduskunnan sivuilta.

4. Toimeentulotuki

Perustoimeentulotukea voi saada Kelasta, jos kaikki käytettävissä olevat tulot ja varat eivät riitä perustoimeentulotuessa huomioitavien menojen maksamiseen. Tällainen meno on esimerkiksi sähkölasku. 

Taloussähkön ja lämmitysmenojen huomioimisessa käytetään tällä hetkellä Kelassa aiempaa laajempaa harkintaa. Jos menot ovat suuret korkean sähkön hinnan vuoksi ja sähkönkulutuksen määrä on sähkölaskun perusteella tavanomaista, Kela voi hyväksyä kustannukset kokonaisuudessaan.

Katso lisätietoa toimeentulotuesta ja hakuohjeet Kelan sivuilta.

Lisätiedot

Avainsanat: , , , , , , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *