Perhehoidon järjestäminen ja valvonta
Perhehoidon järjestäminen ja sen valvonta on hyvinvointialueiden ja mihinkään hyvinvointialueeseen kuulumattomaton Helsingin kaupungin tehtävä. Hyvinvointialue päättää, tarjoaako se perhehoitoa lastensuojelun, kehitysvammaisten ja vammaisten henkilöiden sekä ikäihmisten ja mielenterveyskuntoutujien hoitomuotona. Hyvinvointialue myös vastaa perhehoitopalveluista ja tekee päätökset siitä, miten ne järjestetään.
Perhehoidon järjestäminen edellyttää hyvinvointialueilta kokonaisvaltaista suunnitelmallisuutta. Perhehoitopalvelut sisältyvät toimintasuunnitelmaan ja talousarvioon. Hyvinvointialueella tulee olla perhehoidon toimintaohje, jossa määritellään muun muassa perhehoidon ja perhehoitajan tuen muodot.
Hyvinvointialueet järjestävät perhehoitoa toimeksiantosuhteisena tai ostavat perhehoitoa ammatilliselta perhekodilta.
Hyvinvointialue voi järjestää toimeksiantosuhteisen perhehoidon palvelukokonaisuuden itse eli tiedottaa, rekrytoida, valmentaa, kouluttaa, ohjata ja järjestää tuen perhehoitajille. Hyvinvointialue voi myös ostaa perhehoitoa ja/tai erilaista perhehoidon tukea perhehoitopalveluja tuottavilta tahoilta, kuten yrityksiltä tai järjestöiltä. Mitä silloin pitää ottaa huomioon?
Hyvinvointialueen ja yksityisen palveluntuottajana välinen sopimus
Sopimuksessa perhehoidon järjestämisestä hyvinvointialueen ja yksityisen välillä pitää sopia (perhehoitolaki 11§):
- perhehoidosta maksettavasta korvauksesta,
- perhehoidossa olevan henkilön kalenterikuukausittaisten käyttövarojen maksamisesta,
- perhehoidossa olevan henkilön yksilöllisistä tarpeista johtuvien erityisten kustannusten korvaamisesta,
- hoidon arvioidusta kestosta,
- perhehoitajalle annettavasta valmennuksesta, työnohjauksesta ja koulutuksesta sekä näiden toteuttamisesta,
- sopimuksen irtisanomisesta ja
- tarvittaessa muista perhehoitoa koskevista seikoista.
Huolimatta perhehoidon palvelujen kilpailuttamisesta ja ostamisesta yksityiseltä palveluntuottajalta toimeksiantosopimus on aina hyvinvointialueen ja perhehoitajan välinen sopimus. Viranomaisen ja yksityisen palveluntuottajan tehtävä on varmistaa, että kyseiset sopimukset vastaavat sisällöltään toisiaan eivätkä ne ole keskenään ristiriidassa.
Hyvinvointialue ei voi kilpailutuksen kautta siirtää perhehoitajan työtapaturma- ja ammattitautilain mukaista vakuuttamista (perhehoitolaki20§) yksityiselle palveluntuottajalle.
Myös hyvinvointialueen ja yksityisen palveluntuottajan kesken tehty sopimus tulee aina tarkistaa hoidon kestoa tai sisältöä koskevien muutosten vuoksi sekä myös, kun sen tarkistamiseen muutoin on aihetta (perhehoitolaki11§).
Hyvinvointialueen tehtävä on myös etsiä lapselle, nuorelle tai aikuiselle hänen tarpeisiinsa parhaiten vastaava perhe sekä valvoa, että perhehoito onnistuu. Hyvinvointialue vastaa perhehoitoperheen ja perhehoitoon sijoitetun henkilön tuesta ja palveluista asiakassuunnitelman, erityishuolto-ohjelman, palvelusuunnitelman ja toimeksiantosopimuksen mukaisesti. Tarvittaessa perhehoidossa hoidettavalla on myös lääkehoitosuunnitelma tai lääkekortti, johon kirjataan henkilön lääkitystä koskevat ohjeet.
Katso infovideo ikäihmisten perhehoidon järjestämisestä:
Toimeksiantosuhteisessa perhehoidossa hyvinvointialue ja perhehoitaja tekevät toimeksiantosopimuksen. Toimeksiantosuhde ei ole työsuhde. Toimeksiantosuhteisia perhehoitajia toimii myös toiminimellä.
Toimeksiantosopimussuhteiset perhehoitajat ja perhekodin hyväksyy hyvinvointialue.
Järjestäessään perhehoitoa ostopalveluna hyvinvointialueet tekevät sopimuksen yksityisen perhehoidon tuottajan kanssa.
Ammatillisesta perhehoidosta säädetään laissa yksityisistä sosiaalipalveluista. Lisätietoa saa aluehallintovirastoista ja verkosta Ammatillisten perhekotien liitosta.
Vammaisten henkilöiden ja ikäihmisten perhehoidosta voidaan periä asiakasmaksulain mukainen maksu.
Heräsikö näistä kysymyksiä? Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin.
Katso opasvideot perhehoidon valvonnasta
Tällaista on perhehoidon valvonta:
Lakimies Jaana Tervo ja perhehoidon koordinaattori Merja Korpela keskustelevat valvonnan toteuttamisesta perhehoidossa: