Perhehoidosta maksettavat korvaukset ja palkkiot
Perhehoitajalle maksetaan tehtävän hoitamisesta hoitopalkkio (lue lisää alta). Perhehoitaja ei ole elatusvelvollinen suhteessa hoidettavaan. Hoidettavan kustannukset katetaan päivittäisiin menoihin tarkoitetulla kulukorvauksella sekä harkintaan perustuen yksilöllisiä, erityisiä kustannuksia korvaamalla. Perhehoidon käynnistämisestä aiheutuvien kustannusten korvaamiseen voidaan myöntää käynnistämiskorvausta.
Hoitopalkkion ja hoidosta aiheutuvat kustannusten korvaukset perhehoitajalle maksaa sijoittava hyvinvointialue tai yksityisiä perhehoidon palveluja tuottava toimija, jonka kanssa hyvinvointialue on tehnyt sopimuksen.
Hoitopalkkio
Perhehoitajalla on perhehoitolain (16 §) mukaan oikeus saada hoitopalkkiota, jonka suuruus vastaa hoidon vaativuutta ja sitovuutta. Palkkion määräytymisen perusteita ohjaa perhehoidon toimintaohje. Palkkiosta sovitaan toimeksiantosopimuksessa, joka tulee sovittaa yhteen hoidettavan asiakas- ja/tai palvelusuunnitelman kanssa.
Toimeksiantosopimuksen tekemisen jälkeen ja perhehoidon käynnistyttyä hoidon tarpeet voivat lisääntyä tai muuttua. Muuttuneet tarpeet tulevat usein esiin yhteisessä arvioinnissa, esimerkiksi asiakas- ja/tai palvelusuunnitelmaa laadittaessa, työntekijän ja perhehoitajan kesken. Hoitopalkkion tasoa suhteessa hoidon vaativuuteen ja sitovuuteen arvioidaan ja tarvittavat muutokset tehdään toimeksiantosopimukseen.
Palkkio voidaan maksaa vain toiselle perhehoitajista tai jaettuna molemmille. Palkkio ei ole palkkaa, vaan työkorvausta. Se kartuttaa eläkettä ja on veronalaista tuloa. Perhehoitajalaissa tarkoitetulta perhehoitajalta ei peritä palkansaajan työttömyysvakuutusmaksua (laki työttömyysetuuksien rahoituksesta 1998 15 §).
Kulukorvaus
Kuukausittain maksettavalla kulukorvauksella katetaan perhehoidossa olevan hoidosta ja ylläpidosta aiheutuvia kustannuksia, kuten ravinto, asumiskulut, tavanomaiset terveydenhuollon kulut sekä muut jatkuvat tavanomaiset menot.
Kulukorvaukseen sisältyy myös lapsen ja nuoren harrastuskuluja sekä heille maksettavat käyttövarat. Perhehoidossa hoidettavien aikuisten käyttövarat eivät sisälly kulukorvaukseen eikä perhehoitaja maksa niitä.
Hoidosta ja ylläpidosta aiheutuvat kulut korvataan todellisten kustannusten mukaisesti. Perhehoitaja ei ole sijoitettavaan henkilöön nähden elatusvelvollinen. Kulukorvauksella katettavia asioita on avattu perhehoidon toimintaohjeessa. Kulukorvauksen maksamisesta sovitaan toimeksiantosopimuksessa.
Kulukorvausta korottavia tekijöitä ovat muun muassa vammasta tai sairaudesta johtuva tavanomaista suurempi kulutus ja normaalia suuremmat matka- tai yhteydenpitokulut.
Erityisten kustannusten korvaaminen
Perhehoitajalle korvataan erityiset kustannukset, jotka johtuvat hoidettavan yksilöllisistä tarpeista. Erityisinä kustannuksina korvataan terapian ja terveydenhuollon kuluja sekä alle 21-vuotiaan lapsen tai nuoren opinnoista aiheutuvia erityisiä kustannuksia, joita ei muun lainsäädännön nojalla korvata.
Perhehoitajalle voidaan harkintaan perustuen korvata erikseen myös hoidettavan henkilön lomanvietosta, harrastuksista ja harrastusvälineistä aiheutuvia kustannuksia. Perhehoidossa olevan tulisi voida viettää mahdollisimman normaalia perhe-elämää esimerkiksi harrastusten osalta.
Erityisten kustannusten korvaamisen käytäntöjä on kuvattu perhehoidon toimintaohjeessa ja siitä sovitaan toimeksiantosopimuksessa.
Käynnistämiskorvaus
Käynnistämiskorvauksella katetaan perhehoidon käynnistämisestä aiheutuvia kuluja, joita voivat olla muun muassa asuntoon kohdistuvat välttämättömät korjaus- ja muutostyöt, kalusteet, vuodevaatteet, ensivaatekerta, leikkikalut sekä harrastusvälineet kuten polkupyörä, sukset, lasketteluvälineet, jääkiekkovarusteet ja tietokone. Myös ansionmenetyksiä ja ennakkovalmennuksen kustannuksia voidaan kattaa käynnistämiskorvauksella.
Käynnistämiskorvauksella katettavat kustannusten korvaukset ovat harkinnanvaraisia, ja perhehoitajan pitää sopia hankinnoista aina kunnan, kuntayhtymän tai yksityisten perhehoidon palvelujen tuottajan kanssa. Perhehoidon toimintaohjeessa on kuvattu käynnistämiskorvauksen käytön edellytyksiä, mutta asiasta sovitaan tarkemmin toimeksiantosopimuksessa.
Hoitopalkkioiden määrää tarkistetaan kalenterivuosittain työntekijän eläkelain (395/2006) 96 §:ssä tarkoitetulla palkkakertoimella. Perhehoitajille maksettavia kulukorvauksia ja käynnistämiskorvauksia tulee perhehoitolain 19 §:n mukaan tarkistaa kalenterivuosittain vuoden alusta elinkustannusindeksin (lokakuu 1951=100) edellisen vuoden lokakuun vuosimuutoksen mukaisesti.
Lue täältä, miten palkkiot ja korvaukset muuttuvat vuoden 2025 alussa.