Perhehoidon käynnistämiskorvauksen enimmäismäärä nousee lähes sadalla eurolla vuoden 2022 alussa
Perhehoitolain mukaisen perhehoidon hoitopalkkion minimimäärä nousee ensi vuoden alussa noin 20 eurolla kuukaudessa. Minimimäärä on jatkossa 847,24 euroa kalenterikuukaudessa yhtä perhehoidossa olevaa henkilöä kohden, kun se on vuonna 2021 ollut 826,90 euroa.
Hoitopalkkioiden määrää tarkistetaan kalenterivuosittain työntekijän eläkelain mukaisella palkkakertoimella. Vuodelle 2022 vahvistettu palkkakerroin on 1,501. Näin ollen vähimmäismääräiset hoitopalkkiot nousevat 1.1.2021 lukien 2,46 prosenttia vuoden 2021 tasosta.
Kunnat voivat maksaa myös 847,24 euron vähimmäismäärää suurempia hoitopalkkioita. Hoitopalkkio voidaan erityisestä syystä sopia maksettavaksi säädettyä vähimmäismäärää pienempänä.
Kunnat voivat maksaa myös 847,24 euron vähimmäismäärää suurempia hoitopalkkioita. Hoitopalkkio voidaan erityisestä syystä sopia maksettavaksi säädettyä vähimmäismäärää pienempänä. Jos hoitopalkkio on sovittu toimeksiantosopimuksessa vähimmäismäärää suuremmaksi tai pienemmäksi, hoitopalkkiota korotetaan indeksitarkistuksen vuoksi 1. tammikuuta 2022 alkaen 2,46 prosenttia.
Myös perhehoitajille maksettavien kulukorvausten minimimäärä nousee hieman vuodenvaihteessa. 1.1.2022 alkaen se on 437,44 euroa, kun se on ollut tänä vuonna 424,16 euroa. Nousua on noin 3,13 prosenttia, mikä vastaa elinkustannusindeksin muutosta.
Niin ikään perhehoitolain mukaisen käynnistämiskorvauksen enimmäismäärää nostetaan vuodenvaihteessa elinkustannusindeksin mukaisesti. Käynnistämiskorvauksen enimmäismäärä on 1.1.2022 alkaen 3106,53 euroa perhehoidossa olevaa henkilöä kohti. Vuonna 2021 summa on ollut 3012,25 euroa.
Lisätietoa perhehoidon korvauksista ja palkkioista saa Perhehoitoliiton sivuilta ja sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.
Onko tässä esitetyssä käynnistämiskorvauksessa eroa lyhytaikaisen ja pitkäaikaisen perhehoidon korvauksen välillä ?
Perhehoitajalle maksetaan hoidon käynnistymisestä aiheutuvista tarpeellisista kustannuksista korvaus (perhehoitolaki 18 §). Käynnistämiskorvaukset ovat sidoksissa perhehoidettavaan ja ne kohdentuvat hänen tarpeisiinsa. Käynnistämiskorvauksella katetaan perhehoidon käynnistämisestä aiheutuvia kuluja, joita voivat olla mm. asuntoon kohdistuvat välttämättömät korjaus- ja muutostyöt, kalusteet, vuodevaatteet, ensikertavaate, leikkikalut sekä harrastusvälineet ym. On toivottavaa, että perhehoitaja ja työntekijä listaavat yhdessä etukäteen tarvittavat hankinnat kustannuksineen ja tämän listauksen mukaan sijoittava taho voi maksaa sitten korvauksen. Perhehoitolaki ei vastaa siihen kysymykseen, onko käynnistämiskorvauksessa eroa lyhytaikaisen ja pitkäaikaisen perhehoidon korvauksen välillä. Jokaisen hyvinvointialueen omassa perhehoidon toimintaohjeessa on kuvattu käynnistämiskorvauksen käytön edellytyksiä, mutta asiasta sovitaan tarkemmin jokaisen toimeksiantosopimuksessa.