Anna syksyn lumota! Luontoelämyksistä hyötyvät kaikenikäiset

Perhehoidossa luonnolla on monia merkityksiä ja hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia eri-ikäisille. Erityisesti lapset, stressaantuneet, masentuneet ja ikäihmiset hyötyvät luontokokemuksista, kirjoittaa Ikäinstituutin Erja Rappe.

Syksyisiä puiden lehtiä, puiden takaa kajastaa auringonvalo.
Kuvituskuva: Rodeo.fi

Laita silmäsi kiinni ja ajattele syksyä. Mitä nousee ensimmäisenä mieleesi? Onko se ruskainen Lapin tunturimaisema tai lehtien haravointi kotipihassa? Vaiko kurkiaura kuulaalla syystaivaalla? 

Itselleni syksyn ajattelu tuo mieleen aamu-usvan ja sen läpi kajastavan kelmeän auringon keltaisten koivujen reunustamalla järven rannalla. Pääsen helposti myös yöpakkasen koppuroittamalle suolle karpaloita keräämään pelkästään ajatuksen voimalla.

Siinä missä kevät versoaa uutta kasvua vastaanpanemattomalla voimalla, syksyllä luonto riisuu itsensä ja käy lepäämään. Värikkyydessä ja tuoksuissa syksy ei kuitenkaan jää keväälle toiseksi vaan antaa meille runsaasti aistitäyteisiä elämyksiä. 

Itselleni syksyn ajattelu tuo mieleen aamu-usvan ja sen läpi kajastavan kelmeän auringon keltaisten koivujen reunustamalla järven rannalla.

Syksy tuoksuu. Tuoksua synnyttävät maassa elävät mikrobit, jotka hajottavat lehtiä ja muita maatuvia kasvinosia. Kostealla säällä tuoksut voimistuvat. 

Syksy näkyy. Leiskuvat keltapunaiset sävyt eivät jää huomaamatta. Talveksi lehtensä pudottavat kasvit lopettavat yhteyttämisen ja ottavat lehtivihreässä olevat ravinteet talteen. Tällöin keltaiset ja punaiset värit pääsevät hetkeksi loistamaan. 

Syksy myös kuuluu. Tuuli tiputtaa lehtiä, jotka kävellessä kahisevat jaloissa. Märkä maa pehmentää askelten ääniä.

Samalla kun aistimme syksyistä luontoa, palaudumme arjen paineista. Mieli rauhoittuu, hengitys syvenee ja keho rentoutuu. Ajatukset kirkastuvat ja lähtevät lentoon yläilmoihin kurkien kera. Elämä tuntuu hetken ymmärrettävältä ja selkeältä. Voimavarat kohdata stressiä lisääntyvät jo vartin luontokävelyllä. Eikä sen eteen tarvitsee edes tietoisesti keskittyä, sillä luonnossa ympäristö vetää huomion puoleensa pinnistelemättä. Luonnosta voi nauttia niin sateella kuin paisteella, olla aistit avoimina ja antaa ympäristön tulla liki. 

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen.)

Vanhempi nainen on lähdössä sauvakävelemään omakotitalon pihasta. Taustalla näkyy syksyistä metsää.
Kuva: Ikäihminen lähdössä sauvakävelylle. Kuva: Minna Laine

Luonnon hyvinvointia ja terveyttä tukevat vaikutukset ovat tärkeitä kaikenikäisille. Taapero tutustuu luontoon katsellen, kuunnellen, kosketellen, haistellen ja välillä maistellenkin. Aistit saavat monipuolisia virikkeitä ja aistitiedon käsittely kehittyy. Vilkas leikki-ikäinen innostuu purkamaan energiaansa hyppien kivillä ja kannoilla mutta saattaa rauhoittua tarkkailemaan perhosen toukan etenemistä. 

Lapsena saadut luontokokemukset jättävät syviä muistijälkiä. Jos angstisen teinin saa lähtemään älypuhelimensa luota ulos, takaisin voi tulla iloinen ja puhelias nuori. Luonto on vienyt terän kiukulta ja uhmakkuus aikuisia kohtaan laimentunut. Elämäntaitoja vahvistavat kokemukset karttuvat ja talteen jää keinoja tasoittaa ryöpsähteleviä tunteita.  

Lapsena saadut luontokokemukset jättävät syviä muistijälkiä.

Aikuiselle kokemus stressin lievittymisestä on oleellista. Luonto pienentää niin oman elämän kuin maailmankin ongelmia paremmin hallittaviin mittasuhteisiin. Luonnossa liikkuessa myös riski mielenterveyden ongelmiin vähenee. 

Ikäihmiselle luonto vasta tärkeä ja virkistävä onkin. Siitä saa toivoa ja lohtua, kun elämä tuntuu yksinäiseltä ja keho kivuliaalta. Vuodenajasta riippumatta luonto tarjoaa kauneuden kokemuksia, jotka tuottavat iloa ja merkityksellisyyttä elämään. Aistien kautta ympäristö tulee havaituksi ja liittyy kokemuksellisesti osaksi identiteettiä ja elämänkulkua.  

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen.)

Syksyinen järvimaisema
Kuvituskuva: Rodeo.fi

Etenkin tuoksut voivat herättää tunnemuistoja vuosikymmentenkin takaa. Luonnossa ympäristön tulkinta on helppoa, jolloin muistitoimintojen ongelmatkaan eivät niin haittaa. Muistisairaat ikäihmiset nauttivatkin usein luonnossa olemisesta.

Kosketus luontoon monipuolistaa ihmisen mikrobistoa, mikä vahvistaa immuunitasapainoa ja suojaa sairauksilta. Erityisesti tulehdustautien, kuten astman ja allergioiden, sekä ylipainon, syövän ja masennuksen riski voi pienentyä luontoaltistuksen myötä. Yhteys luontoon on tärkeää lasten immuunipuolustuksen kehittymiselle, mutta se on tarpeellista vastustuskyvyn ylläpidolle läpi elämän. 

Luonnosta saatavia terveyshyötyjä on siis roppakaupalla.

Luonnosta saatavia terveyshyötyjä on siis roppakaupalla. Erityisesti lapset, stressaantuneet, masentuneet ja ikäihmiset hyötyvät luontokokemuksista. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että mitä heikommassa kunnossa on, sitä tärkeämpiä terveyden ja hyvinvoinnin kannalta luontokokemukset ovat.

Ikäihmisen mahdollisuudet kokea luontoa ovat usein rajalliset. Yhdessä toisten kanssa luonnossa liikkuminen sujuu helpommin ja on turvallista. Samalla voi jakaa näkemäänsä ja mieleen pulpahtavia muistikuvia. Syksyn lumo ei kestä kauaa, joten lähtekää porukalla sitä ihailemaan jo tänään!

Lokakuun ensimmäisellä viikolla vietettävän Vanhustenviikon vuoden 2022 teema on Yhdessä luontoon – joka iän oikeus.

Kirjoittaja Erja Rappe on MMT, dosentti Ikäinstituutista. Erja on toiminut Perhehoitoliiton Kotona perheessä -hankkeen kehittämiskumppanina ja asiantuntijana hankkeen suunnitteluvaiheesta alkaen. 

Avainsanat: , , , , , , ,

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *