Sydämestä sydämeen – Vinkkejä ikäihmisten hyvään perhehoitoarkeen

Perhehoitoliitossa tuotetut Hyvän perhehoitoarjen suositukset ja Arjen sanataidepakka antavat konkreettisia eväitä toimivaan arkeen ikäihmisten perhehoidossa, kirjoittaa Elina Laajala.

Mummoja istuu sohvalla leikkimässä ilmapallolla.
Kuva: Susanna Kekkonen

Perhehoitoliiton Kotona perheessä -hanke on edennyt loppusuoralle. Hankkeesta teki arvokkaan se, että ikäihmiset itse saivat olla määrittelemässä, minkälaisista asioista heidän hyvä perhehoitoarkensa koostuu. Näiden kokemusten varaan rakentuivat myös hankkeen tuotokset: Hyvän perhehoitoarjen suositukset ikäihmisten perhehoitoon ja Arjen sanataidepakka. Ei siis ihme, että ne menevät suoraan sydämestä sydämeen. 

Avaan viittä hyvän perhehoitoarjen suositusta pienten tarinoiden avulla:

1. Huolehdi siitä, että arkea eletään yhdessä ikäihmisen kanssa

Hänen viikon kohokohtansa oli, kun yhdessä suunnittelimme ostoslistan kauppaan. Mietimme, mitä ruokia valmistaisimme viikonloppuna ja leipoisimmeko jotakin. Hän toivoi karjalanpaistia ja kääretorttua. Ne toiveet päätimme toteuttaa. 

Hän osallistui ruoanlaittoon olemalla työnjohtaja, haistaja ja maistaja. Jo käristyvän lihan tuoksu sai veden herahtamaan kielelle. Ennen kuin pata sujahti uuniin, hän tarkasti, miltä se näyttää. Hyvältä näytti. Hän lupasi kurkata sitä silloin tällöin ja kertoa, milloin nestettä on syytä lisätä. 

Uunista tulvivat aromit kasvattivat ruokahalua samalla, kun suunnittelimme kaunista kattausta.

2. Kiinnitä huomio siihen, miten tapasi puhua ja kohdata vaikuttaa ikäihmiseen

Hän vaipui välillä mietteisiinsä ja ihmetteli, miksi on vielä täällä maan päällä. Ikää oli jo yli 90 vuotta ja näkö, kuulo sekä liikuntakyky olivat rajoittuneet. Hän toivoi pääsevänsä miehensä ja pienen poikansa luokse. 

Juttelimme, miten arvokasta on, että hänellä on ollut ihana mies ja suloinen poika. Ikävä on merkki siitä, että on saanut rakastaa ja olla rakastettu. Muistutin, miten tärkeä hän on meille ja toivottavasti mekin hänelle. Hän nyökkäsi ja hymyili hieman.

3. Varmista, että ikäihminen saa tehdä valintoja ja päätöksiä arjessa

Koska lunta tuprutti ja tuuli tuiversi, päätimme liikkua sisätiloissa. Ehdotin tuolitanssia, mikä ei tällä kertaa häntä kiinnostanut. Koska muut innostuivat, sovimme, että hän istuu tuolillaan ja vain kuuntelee musiikkia. Voi vaikka sulkea silmänsä ja antaa musiikin kuljettaa muistoihin. 

Se sopi hänelle. Hän nauttii yhteisestä hetkestä omalla tavallaan. Oli ihana huomata hänen onnellinen ilmeensä ja pieni huojunta musiikin tahdissa.

4. Näe ja hyödynnä ympäristön mahdollisuudet

Aurinko paistoi ja linnut lauloivat. Ulkoilemaan oli päästävä. Keskustelimme vaihtoehdoista. Otammeko koiran mukaan, kävelemme metsätietä ja tarkastamme, ovatko mustikat jo kypsyneet? Menemmekö terassille, kastelemme kukat ja katamme pöydän päiväkahveja varten? Lastaammeko itsemme autoon ja ajamme satamaan ihmettelemään veneitä ja kuuntelemaan lokkien naurua? 

Äänestykseksihän se meni. Tänään päätettiin toteuttaa yksi vaihtoehto, seuraavilla kerroilla toiset.

5. Rakenna perhettä ja yhteisyyttä yhdessä ikäihmisen kanssa

Hän sai syntymäpäivänään kortin ja kukkakimpun. Valmistimme täytekakun, joka nautittiin päiväkahvien herkkuna. Muistelimme menneitä vuosia ja suunnittelimme tulevia. Kysyin, mitä hän toivoo elämältään ja mikä tekee hänet onnelliseksi.

Myös Arjen sanataidepakka nivoutuu suosituksiin

Arjen sanataidepakan kuhunkin aihealueeseen kuuluu kymmenen korttia, yhteensä tehtäväkortteja on siis 50. Tehtävien kestot ja vaikeusasteet vaihtelevat. Ne ohjaavat havainnoimaan arkea, innostavat keskustelemaan ja kommunikoimaan. Kortit tukevat ikäihmisen mahdollisuutta valintojen tekemiseen, vievät tarkkailemaan ympäristöä ja tuovat yhteisen tekemisen äärelle.

Kortit on kuvitettu kauniisti, ja välillä teksti on taipunut runomittaan. Tämä korttipakka sopii paitsi perhekoteihin, myös monenlaiseen muuhun ryhmätoimintaan. Ja vaikka se on tehty ikäihmisille, kaikenikäiset ilahtuvat siitä varmasti.

Alla olevien linkkien kautta pääset tutkimaan Kotona perheessä -hankkeen tuotoksia tarkemmin, lataamaan ja tilaamaan niitä omaan käyttöösi. Suosittelen lämpimästi!


Elina Laajala

Kirjoittaja oli keväällä 2023 viestinnän työssäoppijana Perhehoitoliitossa.

Avainsanat: , , , , , ,

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *