Per­he­hoi­to­liit­to: Jäl­ki­huol­lon ikä­ra­jaa ei tule las­kea

Iso joukko ihmisiä on kokoontunut mielenosoitukseen, Lapsi pitää kädessään kylttiä, missä lukee "pidetään huolta".
Kuva: Olli Koik­ka­lai­nen

Per­he­hoi­to­liit­to vas­tus­taa Pet­te­ri Orpon (kok.) hal­li­tuk­sen suun­ni­tel­maa ka­ven­taa mer­kit­tä­väs­ti nuor­ten oi­keut­ta saada jäl­ki­huol­to­pal­ve­lui­ta. Hal­li­tuk­sen esi­tyk­sen mu­kaan las­ten­suo­je­lu­la­kia muu­tet­tai­siin niin, että nuori voisi saada jäl­ki­huol­to­pal­ve­lui­ta vuo­den 2024 alus­ta läh­tien enää sii­hen saak­ka, kun hän täyt­tää 23 vuot­ta. Ny­ky­ään oi­keus jäl­ki­huol­toon päät­tyy 25-​vuotiaana. 

Per­he­hoi­to­liit­to jätti la­kie­si­tyk­ses­tä lausun­non, jossa se muis­tut­taa, että si­jais­huol­los­ta it­se­näis­ty­vä nuori on haa­voit­ta­vas­sa ase­mas­sa ja saat­taa kuroa vii­veel­lä kiin­ni ke­hi­tys­vai­hei­ta tur­val­li­sis­sa olois­sa kas­va­nei­siin ikä­to­ve­rei­hin­sa näh­den. 25 vuo­den jäl­ki­huol­toi­kä mah­dol­lis­taa nuo­ren it­se­näis­ty­mis­tai­to­jen ke­hit­ty­mi­sen omas­sa tah­dis­saan ja tar­vit­taes­sa pa­luun tuen pii­riin, kuten per­he­hoi­toon.

Per­he­hoi­to­liit­to ky­see­na­lais­taa jäl­ki­huol­toiän ra­jaa­mi­sen pe­rus­tee­na käy­te­tyt kus­tan­nus­sääs­töt. La­ki­luon­nok­ses­sa to­de­taan, et­tei­vät tukea tar­vit­se­vat 23 vuot­ta täyt­tä­neet nuo­ret jäisi jat­kos­sa avun ul­ko­puo­lel­le, vaan hei­dän tu­ken­sa jär­jes­tyi­si ai­kuis­ten so­si­aa­li­pal­ve­luis­ta. Tämä tar­koit­taa käy­tän­nös­sä sitä, että sääs­tö­jen si­jaan kus­tan­nuk­set siir­ty­vät las­ten­suo­je­lun kus­tan­nuk­sis­ta ai­kuis­ten so­si­aa­li­pal­ve­lu­jen kus­tan­nuk­sik­si. Sääs­tö­jä ei siis to­sia­sial­li­ses­ti synny. 

Jäl­ki­huol­toa tulee ke­hit­tää, ei su­pis­taa

Per­he­hoi­to­liit­to eh­dot­taa, että yk­sit­täis­ten la­ki­muu­tos­ten si­jaan jäl­ki­huol­lon ke­hit­tä­mis­tä tar­kas­tel­tai­siin suun­ni­tel­mal­li­ses­ti osana te­keil­lä ole­vaa las­ten­suo­je­lun ko­ko­nai­suu­dis­tus­ta.

Per­he­hoi­to­liit­to muis­tut­taa myös, että jos kus­tan­nus­sääs­tö­jä on haet­ta­va, niitä voisi syn­tyä ke­hit­tä­mäl­lä jäl­ki­huol­toa sen su­pis­ta­mi­sen si­jaan. Esi­mer­kik­si per­he­hoi­to on jäl­ki­huol­lon jär­jes­tä­mi­ses­sä käyt­tä­mä­tön re­surs­si. Se on kus­tan­nus­te­ho­kas ja ih­mis­suh­de­pe­rus­tei­nen tapa to­teut­taa jäl­ki­huol­toa. Per­he­hoi­dol­la voi­tai­siin vas­ta­ta nii­den nuor­ten jäl­ki­huol­lon tar­pei­siin, jotka eivät tar­vit­se vah­vaa am­ma­til­lis­ta tukea. Tämä mah­dol­lis­taa am­mat­ti­lais­ten re­surs­sin koh­den­ta­mi­sen tar­koi­tuk­sen­mu­kai­ses­ti. 

Li­säys

Hal­li­tuk­sen esi­tyk­ses­tä jä­tet­tiin kaik­ki­aan 80 lausun­toa. Niis­tä huo­li­mat­ta hal­li­tus toi lo­ka­kuus­sa edus­kun­taan al­ku­pe­räi­sen la­kie­si­tyk­sen­sä, jonka mu­kai­ses­ti jäl­ki­huol­toi­kä las­ki­si 23 vuo­teen vuo­den 2024 alus­sa. Edus­kun­ta päät­tää asias­ta lop­pu­vuo­des­ta 2023.

Li­sä­tie­dot

Avain­sa­nat: , , , , , , ,

Kom­men­toi ar­tik­ke­lia

Säh­kö­pos­tio­soi­tet­ta­si ei jul­kais­ta. Pa­kol­li­set ken­tät on mer­kit­ty *